Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ Λαϊκή δεξιά με ολίγον κοινωνικό φιλελευθερισμό

Το 8ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έληξε, χωρίς να υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις ή εντάσεις. Μεγάλη έκπληξη για πολλούς ήταν η θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι σύνεδροι στον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο υποδέχτηκαν με παρατεταμένο χειροκρότημα στην έναρξη των εργασιών στο στάδιο Τάε Κβο Ντο, γεγονός που δείχνει ότι ο τέως πρωθυπουργός συνεχίζει να έχει ισχυρά ερείσματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά γενική ομολογία όμως ο Αντώνης Σαμαράς είναι πλέον ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, αφού δεν υπάρχει αντίπαλο δέος στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ οι εναπομείναντες διαφωνούντες προτίμησαν να σιωπήσουν…
Ο πρόεδρος της ΝΔ διακήρυξε στην τελευταία ημέρα του συνεδρίου, ότι η ΝΔ «αλλάζει σελίδα, αλλάζει κεφάλαιο». Ωστόσο ζητούμενο παραμένει αν η επιστροφή στη λαϊκή εθνοκεντρική δεξιά, ενδεδυμένη με το μανδύα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, μπορεί να συγκινήσει ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά όταν θα αναμετράται καθημερινά με τον πολιτικό λόγο του ΛΑΟΣ στο δεξιό άκρο και το λόγο της Ντόρας Μπακογιάννη στο κέντρο, μόλις η τέως ΥΠΕΞ γίνει αρχηγός κόμματος. «Με το συνέδριό μας γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε κεφάλαιο, αποκαταστήσαμε τις ιδέες μας στην προμετωπίδα του κόμματος εκεί που τους ταιριάζει και όχι στο σεντούκι. Προχωρούμε στην οργάνωση ενός σύγχρονου κόμματος, όχι σε χαλαρή ένωση από φέουδα και βιλαέτια, φέρνουμε νέο κόσμο, χωρίς να περιφρονούμε τους παλιούς αγωνιστές, είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι θα συρρικνώσει τη ΝΔ και σχολιάζοντας τον προβληματισμό περί αμφίπλευρης διεύρυνσης, τόνισε πως «η πολιτική μας δεν είναι ομπρέλα θαλάσσης που τη μετακινούμε στην παραλία πότε αριστερότερα και πότε δεξιότερα, για να αγγίξουμε πότε εκείνους που φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και πότε κάποιους άλλους. Δεν μετακινούμε την πολιτική μας, τη διευρύνουμε. Η πολιτική μας χωρά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Από αύριο βγαίνουμε από το καβούκι μας και μπαίνουμε στη μεγάλη μάχη, μιλάμε με το λαό, όχι με ξύλινη γλώσσα και πλαστικά συνθήματα αλλά με επιχειρήματα. Δεν είναι εχθροί μας όσοι δεν ψήφισαν τη ΝΔ, πάμε να τους ακούσουμε. Δεν πάμε να πείσουμε μόνο τους κεντρώους, τους δεξιούς ή τους αριστερούς, πάμε να μιλήσουμε με όσους θέλουν να ακούσουν κάτι διαφορετικό».
Επίθεση στην κυβέρνηση
Για ακόμη μία φορά χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης και όσων στήριξαν στη Βουλή τα οικονομικά μέτρα. Μίλησε για «όργιο καιροσκοπισμού και φτηνιάρικης πολιτικής» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε ότι «έκανε οτιδήποτε, για να κερδίσει τις εκλογές, και τις κέρδισε αδιαφορώντας για το κόστος της επόμενης ημέρας». «Στρατηγική της ΝΔ είναι η απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο για την οικονομία», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας, υπογράφοντας το μνημόνιο, που οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης και καταστροφής. «Όσο είμαστε δεσμευμένοι στο μνημόνιο, η χώρα θα υποβάλλεται σε τεράστιες θυσίες αλλά με πενιχρά αποτελέσματα. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από τις δεσμεύσεις του μνημονίου, αν στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και αξιοποιήσει την περιουσία της και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα», υποστήριξε και ανακοίνωσε ότι στις 7 Ιουλίου η ΝΔ θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση. Επιτέθηκε εκ νέου στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, σημειώνοντας πως «αυτοί που προσχώρησαν σε αυτήν την πολιτική ως εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ λένε ότι ήταν τάχα ψήφος ευθύνης. Μόνον που τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το εργασιακό προβλέπονταν στο μνημόνιο. Δεν ήξεραν τι ψήφιζαν; Η πολιτική δεν είναι φλύαρα χαμόγελα και φτηνές ατάκες στα παράθυρα, η πολιτική είναι πράξη ευθύνης». Τέλος ο Αντώνης Σαμαράς δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι, όταν επανέλθει η ΝΔ στην κυβέρνηση, θα καταργήσει το μεταναστευτικό νόμο του ΠΑΣΟΚ και θα νομοθετήσει με ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην επιβραβεύεται η παράνομη μετανάστευση. Συνέδεσε το μεταναστευτικό με τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι, «αν θέλει η Τουρκία να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της, πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις της και στο Αιγαίο και στην Κύπρο».
Περιοδείες ανά την Ελλάδα
Ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι καλοκαιρινές διακοπές του θα είναι ολιγοήμερες. Από τις αρχές Ιουλίου και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου σκοπεύει να γυρίσει όλη την Ελλάδα, μιλώντας ο ίδιος στη βάση του κόμματός του και ακούγοντας όσα έχουν να του πουν. Η θερινή αυτή εξόρμηση θα ξεκινήσει πιθανότατα από τη Θεσσαλονίκη, όπου σχεδιάζει να ανηφορίσει σύντομα, ενώ κατά την παραμονή του στην πόλη ενδέχεται να ανακοινώσει και την υποψηφιότητα του βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα για τον κεντρικό δήμο
Γραμματέας και αντιπρόεδροι
Έχοντας πλέον τον πλήρη έλεγχο της Πολιτικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ολοκληρώσει τις προσεχείς ημέρες τη στελέχωση του κομματικού μηχανισμού με πρόσωπα που χαίρουν της εμπιστοσύνης του και θα προχωρήσει και σε «ανασχηματισμό» των τομεαρχών που έχει ορίσει. Το ερχόμενο Σάββατο θα γίνει η εκλογή του γραμματέα της Π.Ε. και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο ίδιος αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο βουλευτές του, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, με το δεύτερο να θεωρείται από πολλούς επικρατέστερος για τη θέση. Μη θέλοντας να πικράνει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος το τελευταίο διάστημα κρατά αποστάσεις από ορισμένες πολιτικές επιλογές και χειρισμούς της Ρηγίλλης, αποφάσισε να ορίσει δύο αντιπροέδρους. Έτσι ο κ. Αβραμόπουλος θα συνεχίσει να έχει σημαίνουσα θέση στην κομματική ιεραρχία, ενώ θα αξιοποιηθεί και ο πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος στην Ε.Ε. Σταύρος Δήμας, ένα στέλεχος το οποίο ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί «μεγάλο κεφάλαιο» για τη ΝΔ.
Στα μαλακά ο Καραμανλής
Η συμφιλίωση Καραμανλή - Σαμαρά επιβεβαιώθηκε στο 8ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και το κλείσιμο του μετώπου που είχε ανοίξει ο νέος αρχηγός με τον τέως φαίνεται πως επηρέασε τους συνέδρους, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους απέφυγαν να ασκήσουν σκληρή κριτική για την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.
Ο Αντώνης Σαμαράς ενώπιον του τέως πρωθυπουργού υπερασπίστηκε πτυχές της διακυβέρνησης Καραμανλή, λέγοντας ότι «ποτέ κόμμα στην Ελλάδα δεν έκανε τόσο βαθιά αυτοκριτική όσο η ΝΔ τους τελευταίους μήνες, όμως δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις εκείνων που θέλουν να φορτώσουν στη ΝΔ τα δικά τους σφάλματα και δεν θα αφήσουμε ανυπεράσπιστο το θετικό μας έργο. Σήμερα η ΝΔ μηδενίζει το κοντέρ και ξαναγεννιέται». Παράλληλα όμως έκανε σαφές ότι θα βρεθούν εκτός όσοι πλήγωσαν την παράταξη και σκανδάλισαν την ελληνική κοινωνία με τη συμπεριφορά τους. Ρίχνοντας αυτό το πέπλο προστασίας στον Κώστα Καραμανλή, όχι όμως και σε όσους στελέχωσαν τις κυβερνήσεις του, έδωσε το στίγμα για τη διακριτικότητα με την οποία πρέπει να κινηθούν οι σύνεδροι έναντι του τέως πρωθυπουργού. Έτσι η κριτική για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Καραμανλή ήταν ήπια, ενώ δεν έλειψαν οι αιχμές για τα στελέχη που απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ και βέβαια οι επιθέσεις στην κυβέρνηση.
Μέρες του '65!
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος είπε ότι «ζούμε ημέρες του ’65». « Αυτοί που υπονόμευαν τη Δημοκρατία προσέφεραν συνειδητά δρόμο στους συνταγματάρχες», επισήμανε, λέγοντας ότι «σήμερα η μόνη λύση είναι η ίδια η πολιτική. Πληρώσαμε ακριβά το πολιτικό κόστος. Πήραμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Κλείνοντας τις πόρτες αυτού του συνεδρίου, η ΝΔ πρέπει να δείξει ότι έχει ανάστημα να επιβιώσει, όταν το πολιτικό σύστημα καταρρέει». Ο Δ. Αβραμόπουλος προτίμησε να εστιάσει στην εξωτερική πολιτική της χώρας και στα εθνικά θέματα, τονίζοντας σε ένα σημείο ότι «η εξωτερική πολιτική στηρίζεται στην εθνική μας ταυτότητα με ηγεσία που εγγυάται στο τιμόνι ο Αντώνης Σαμαράς», και κατήγγειλε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Την ανάγκη να κλείσει ο κύκλος της αυτοκριτικής στη ΝΔ επισήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά έχοντας ξεκαθαρίσει τα συν και τα πλην του κυβερνητικού μας έργου. Δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι για συμπεριφορές στελεχών ή για θέματα διαχείρισης της οικονομίας, αλλά από την άλλη πρέπει να είμαστε περήφανοι για πολλά από τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών μας». Υπέρ της μείωσης του δημόσιου τομέα και του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τάχθηκε ο Νίκος Δένδιας. «Αυτό που δημιούργησε το τεράστιο χρέος είναι ο δημόσιος τομέας. Η Ελλάδα δεν αντέχει τόσους δημοσίους υπαλλήλους [...] Πρέπει να προτείνουμε στην κοινωνία μεταρρυθμίσεις που θα είναι δίκαιες. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα», υποστήριξε. Να μην επενδύσει η ΝΔ στην κατάρρευση της χώρας ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (κάτι που υποστήριξε και η Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της), ασκώντας έτσι έμμεσα κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος. Επίθεση κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, εξαπέλυσε ο Γιάννης Μανώλης, υποστηρίζοντας ότι «όσοι ψήφισαν το μνημόνιο τώρα συνειδητοποιούν ότι το Σεπτέμβριο δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο».
Η μάχη της λίστας
Η σκληρή μάχη των διαδρόμων ανάμεσα στις διάφορες φυλές «σαμαρικών» για τις λίστες σταυροδοσίας και το πώς θα μοιραστούν οι 200 θέσεις των αιρετών μελών στη νέα Πολιτική Επιτροπή κορυφώθηκε. Το ανώτερο κομματικό όργανο της ΝΔ θα αριθμεί πλέον 450 άτομα και εκτός των αιρετών θα συμμετέχουν περίπου 250 εξ οφίτσιο μέλη (εκλεγμένοι δήμαρχοι, νομάρχες, βουλευτές κτλ.).
Πριν καν αρχίσει το συνέδριο, κυκλοφορούσαν διάφορες λίστες. Η μία είχε «καραμανλικό» άρωμα και φέρονται να την προωθούσαν οι Λευτέρης Ζαγορίτης και Μενέλαος Δασκαλάκης. Σε αυτήν βρίσκονταν στελέχη που στήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά για πρόεδρο της ΝΔ και ανάμεσά τους ήταν οι Ευθ. Δρόσος, Μ. Λεκκέας, Κ. Ζωντανός, Κ. Ταγγίρης, Κ. Τσαμαδιάς, Θρ. Μαυρομάτης και Π. Καραχάλιου. Μία δεύτερη λίστα είχε έντονο το «άρωμα» της ΠΟΛ.ΑΝ. και σε αυτήν περιλαμβάνονταν τα ονόματα των Στ. Πεντέα, Χρ. Γιάνναρη, Δ. Κούκη, Δ. Μπούρα, Στ. Αγιάσογλου και άλλων. Σε άλλη, που επίσης προωθούνταν ως «προεδρική», ήταν τα ονόματα των Μ. Αγγελάκα, Γ. Μανώλη, Φ. Ταυρή, Κ. Παπακώστα, Κ. Μπέση, Β. Κικίλια, Ν. Φώτου και άλλων. Φυσικά και οι Άρης Σπηλιωτόπουλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος προωθούσαν τις δικές τους λίστες.
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ Εντός, εκτός και επί τους διαδρόμους...
Ηλιοκαμένος και ευδιάθετος προσήλθε στη αίθουσα του συνεδρίου ένα τέταρτο πριν από τις 8 ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό. Όρθιοι οι 5.000 σύνεδροι τον χειροκροτούσαν, έως ότου φτάσει στην πρώτη σειρά των καθισμάτων. Αμέσως μετά εισήλθε στην αρένα του Τάε Κβον Ντο ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε θερμή χειραψία και εναγκαλισμό με τον προκάτοχό του.
Οι απουσίες συζητήθηκαν στο περιθώριο του συνεδρίου της ΝΔ. Όπως αναμενόταν, δεν έδωσαν το «παρών» οι Ρουσόπουλος και Βουλγαράκης, οι οποίοι άλλωστε δεν προσκλήθηκαν, και οι Μιχάλης Λιάπης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Πέτρος Δούκας και Βαγγέλης Μπασιάκος. Εκτός συνεδρίου και ο Γιώργος Σουφλιάς, ενώ από την έναρξη των εργασιών απουσίαζε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος «αποκλείστηκε» στο εξωτερικό. Παρών ήταν ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος με απόφαση Καραμανλή είχε μείνει εκτός «γαλάζιων» λιστών το 2009.
Μάχες για την επικράτηση
Διάφορες λίστες διακινούνταν για την εκλογή των 200 αιρετών μελών της Πολιτικής Επιτροπής. Οι «σαμαρικοί» επιχείρησαν να προωθήσουν σκληρή γραμμή ελλείψει «ντορικών», αλλά οι εκ των έσω αντιδράσεις ήταν πολλές. Τις διαπραγματεύσεις είχε αναλάβει ο γραμματέας Οργανωτικού Μανώλης Αγγελάκας, ο οποίος σε συνεννόηση με στενούς συνεργάτες του προέδρου έγραφε και έσβηνε ονόματα. Ξεχωριστή γραμμή έδωσαν οι συνδικαλιστές, με δέκα στελέχη, η ΟΝΝΕΔ, ενώ «εκλεκτούς» και συνεργάτες επιχειρούσαν να εντάξουν και κορυφαίοι βουλευτές. Δόθηκε η μάχη του κουπονιού (20 απαιτούνταν για όσους ήθελαν να είναι υποψήφιοι για την Πολιτική Επιτροπή) και η μάχη της λίστας και του σταυρού. Πάντως έως αργά το βράδυ οι «σαμαρικές» γραμμές είχαν πάθει βραχυκύκλωμα και δεν είχε ξεκαθαριστεί ποιοι θα πριμοδοτηθούν. Ουκ ολίγες ήταν οι αντιδράσεις και τα παράπονα. Εκατόν είκοσι ήταν οι υποψήφιοι για 80 θέσεις στη λίστα της περιφέρειας και 33 οι υποψήφιες για 39 θέσεις στη λίστα των γυναικών της περιφέρειας. Από τη Θεσσαλονίκη υποψηφιότητα κατέθεσαν οι Κ. Καζαντζίδης, Γ. Καραγιάννης, Ν. Φώτος, Κ. Ταγγίρης, Δ. Σταμάτης, Σ. Σιμόπουλος, Δ. Πανοζάχος, Γ. Ορφανός, Γ. Πάιδας, Ν. Λιακόπουλος, Θ. Κουλουτμπάνης, Π. Δουλάμης, Ν. Αντωνιάδης, Σ. Βενέτης, Δ. Βαρτζόπουλος, Β. Κανάκας, Α. Οικονόμου, Α. Λεούδης, Μ. Σαμαντζίδης, Α. Αηδονά, Α. Ευθυμίου, Β. Ευταξά, Μ. Καρακόλη, Α. Πορφυριάδου, Δ. Κοασίδου, Π. Ράλλη και Κ. Σοϊλεμετζίδου. Συνεννόηση επιχειρήθηκε να υπάρξει μεταξύ των «σαμαρικών» ομάδων της Θεσσαλονίκης από την πλευρά του Δημήτρη Βαρτζόπουλου και των λεγόμενων «βιομηχάνων».
Έρχεται στη Θεσσαλονίκη ο Σαμαράς
Ο γραμματέας Οργανωτικού Μανώλης Αγγελάκας έκανε το τραπέζι στο «Ποσειδώνιο» στους προέδρους των Νομαρχιακών Οργανώσεων και τα στελέχη της γραμματείας Οργανωτικού. Από εκεί πέρασε και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κάλεσε τα στελέχη σε εξωστρέφεια και περιοδείες. Από τους πρώτους σταθμούς των περιοδειών του προέδρου της ΝΔ θα είναι η Θεσσαλονίκη, στην οποία θα πραγματοποιήσει επαφές με φορείς, αλλά και θα συνεδριάσει η «σκιώδης κυβέρνηση». Ήδη ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Δημήτρης Βαρτζόπουλος προετοιμάζει τη σύσκεψη. Κατά τα άλλα το Κολωνάκι ήταν το αγαπημένο στέκι των «γαλάζιων» βουλευτών και στελεχών. Γκιουλέκας, Καράογλου, Πανοζάχος, Φώτος κ.ά. συναντήθηκαν στο «JK», παραθαλάσσια βρέθηκαν οι Γαλαμάτης, Γεράνης μαζί με τους συνεργάτες του Άρη, Κοτταρά και Καραγιάννη, σε καφέ στο Φάληρο συναντήθηκαν οι Στυλιανίδης, Σιμόπουλος, Φραντζής και Ρεντζεπέρης.
Ο υποψήφιος και ο απερχόμενος δήμαρχος
Το γραφείο Τύπου του συνεδρίου επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς, για να ορίσει τον Κώστα Γκιουλέκα υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. «Τα ονόματα των πρώτων υποψηφίων δημάρχων που θα στηρίξει η ΝΔ θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα και η αρχή θα γίνει από τη Θεσσαλονίκη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ ερωτηθείς αν υποψήφιος θα είναι ο Γκιουλέκας απάντησε «πιθανότατα»... Στο μεταξύ στο «Ιnbi», στο Κολωνάκι, γιόρτασε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τα 63α γενέθλιά του. Στην παρέα μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έδειξε ενδιαφέρον για την αυτοδιοικητική συνεργασία τους και τους έδωσε συμβουλές ενόψει του «Καλλικράτη». Επίσης ο Παπαγεωργόπουλος στην έναρξη του συνεδρίου είχε ευχάριστη συνομιλία με τον Αχιλλέα Καραμανλή.
«Ποντάρουν» σε Ευριπίδη και Ανδρέα
Οριστικοποιήθηκε η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά τη θέση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής (θα αναδειχθεί, όπως και τα επτά αιρετά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, στην πρώτη συνεδρίαση της Π.Ε.) να καταλάβει εν ενεργεία βουλευτής. Τα ονόματα που ακούγονταν ολοένα και πιο έντονα ήταν των Ανδρέα Λυκουρέντζου, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Κώστα Μαρκόπουλου, ενώ κύκλοι της Ρηγίλλης άρχισαν να κυκλοφορούν και το όνομα του Πάνου Παναγιωτόπουλου. Άτομα που ανήκουν στο στενό κύκλο συνεργατών του κ. Σαμαρά υποστήριζαν ωστόσο ότι το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα σε Λυκουρέντζο και Στυλιανίδη. Κοντός ψαλμός…. Το προσεχές διάστημα αναμένεται και ο ανασχηματισμός σε όλες τις θέσεις διοίκησης της Ρηγίλλης και στους τομεάρχες.
Τυπική χειραψία
Δεν έχουν καλές σχέσεις και αυτό αποτυπώθηκε και στην τυπική χειραψία τους στην έναρξη του συνεδρίου, όταν ο ένας έπεσε πάνω στον άλλον. Ο λόγος για τους Ευριπίδη Στυλιανίδη και Άρη Σπηλιωτόπουλο, τα ονόματα των οποίων ακούστηκαν έντονα στο συνέδριο. Του πρώτου για το ενδεχόμενο να αναλάβει καθήκοντα γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής, του δεύτερου για τις δηλώσεις του πως η πολιτική επικαιρότητα του θυμίζει μέρες ’65. Επίσης συζητήθηκαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε η ΝΔ να μην αρκεστεί στην αντιπολίτευση του ώριμου φρούτου ούτε να επενδύσει στην καταστροφή της χώρας. Ακριβώς το ίδιο είχε αναφέρει δύο ημέρες νωρίτερα σε δηλώσεις της, ενόψει της έναρξης του «γαλάζιου» συνεδρίου, και η αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη. Παρεμπιπτόντως να σημειώσουμε ότι μεταξύ των πολλών και εν πολλοίς ανούσιων καταστατικών αλλαγών συμπεριλήφθηκε και η αναφορά πως η ΝΔ ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Προφανώς ενόψει της δημιουργίας κόμματος από την Ντόρα Μπακογιάννη και τυχόν αίτησης συμμετοχής της στο κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου