Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Όταν ένα κράτος δεν μπορεί να επιβάλλει τη νομιμότητα επειδή φοβάται ότι στη σύγκρουση με τις «ταξιαρχίες» ενός κόμματος θα ηττηθεί, και την ίδια ώρα κάποιοι τρομοκράτες το γελοιοποιούν χτυπώντας τη μήτρα της ασφάλειας του, τότε αυτό δεν είναι κράτος .Είναι κράτος- οπερέτα. Ένα τέτοιο είναι προφανές ότι μόνο τα χειρότερα προοιωνίζεται για τη χώρα.

Όλες οι κυβερνήσεις είναι ικανές για το καλύτερο και το χειρότερο. Η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν η καλύτερη στο χειρότερο. Ανησυχώ γιατί η κυβέρνηση του Γιώργου σιγά σιγά γίνεται η χειρότερη στο καλύτερο.

Για να αξιοποιηθεί χρονικά, η βιομηχανία του ποδοσφαιρικού θεάματος όφειλε να εξασφαλίσει συνέχεια, επαναληπτικότητα, απόλυτη συνενοχή του πλήθους και φυσικά αρένες (γήπεδα) όπου κάθε εβδομάδα, συχνά δις της εβδομάδος, θα υποκαθιστούσαν (λέμε τώρα…) τον εκκλησιασμό. Το ζητούμενο επετεύχθη θριαμβευτικά σε διάστημα ενός αιώνα και έτσι, σήμερα, έχουμε την εδραιωμένη παγκοσμιότητα του ποδοσφαίρου, η οποία απολαύει συντριπτικής υπεροχής έναντι όλων των άλλων αθλημάτων.

Πολιτική ανατριχίλα έχει καταλάβει τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και τα κομματικά στελέχη που έχουν αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσουν το κόμμα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, εξαιτίας των αντιδράσεων των πολιτών και του επιβαρημένου πολιτικού κλίματος από τις ριζικές αλλαγές στο εργασιακό, αλλά κυρίως στο ασφαλιστικό σύστημα. Το κλίμα επιδεινώθηκε δραματικά από την πρωτοφανή τρομοκρατική ενέργεια με στόχο τον Μ. Χρυσοχοίδη και τραγικό θύμα τον υπασπιστή του.

Εν μέσω εσωκομματικής σύγχυσης, πολιτικής ρευστότητας, κοινωνικής έντασης και υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το πρωτοφανές τρομοκρατικό χτύπημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η κυβέρνηση προχωρά στην ολοκλήρωση ριζικών και μόνιμων ανατροπών σε Εργασιακό και Ασφαλιστικό, ξαναγράφοντας με συνοπτικές διαδικασίες βασικές σελίδες του μεταπολεμικού κοινωνικού συμβολαίου. «Όποιος νομίζει ότι μπορεί να γίνει αλλιώς θα πρέπει να μας εξασφαλίσει και πέντε εκατομμύρια συσσίτια κάθε μέρα, διότι
η χρηματοδότηση θα διακοπεί και δεν θα έχουμε να καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις»,
απαντούν στους αντιρρησίες στελέχη του Μαξίμου.

Δώδεκα συντάξεις τον χρόνο, αποτελούμενες από τη βασική και την ανταποδοτική, με τη συμπλήρωση του 1 65ου έτους ηλικίας, ή στην καλύτερη περίπτωση στα 60, με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης, δραστικά περιορισμένες, με ποσοστό αναπλήρωσης 1,2% μεσοσταθμικά και ΛΑΦΚΑ για τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, προβλέπουν τα σχέδια νόμου των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, που οδηγούν σε ενιαίες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται τον Ιούνιο του 2010 σε μια κατάσταση που δεν αφήνει περιθώρια εκδηλώσεων σημαντικού ενδιαφέροντος για ένα συνέδριο κόμματος, έστω κι αν αυτό τυγχάνει να είναι ένα μεγάλο αστικό κόμμα εξουσίας.

Τον απόλυτο εξευτελισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και, κατ΄ επέκταση, της χώρας, στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής της ιστορίας, επεδίωκαν οι εμπνευστές της πρωτοφανούς τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην καρδιά του εγχώριου συστήματος ασφαλείας, και συγκεκριμένα στο γραφείο του πολιτικού του προϊσταμένου, του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, και μάλιστα με προφανή στόχο τον φυσικό αποκεφαλισμό και την πολιτική αποκαθήλωση του ίδιου.

Αποφασισμένη να προωθήσει ριζικές αλλαγές στον χώρο της υγείας έστω και μέσω συγκρούσεων, όπου χρειαστεί, υπογραμμίζει η αρμόδια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισημαίνοντας ότι όντως υπάρχουν συμφέροντα που «ενοχλούνται και αντιδρούν». Ταυτόχρονα, δηλώνει βέβαιη ότι το νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία θα






εξορθολογίσει τις τιμές και θα εξαλείψει τις εστίες κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, ενώ παράλληλα θα ομαλοποιήσει και τις πληρωμές προς τις εταιρείες. Καταλογίζει, πάντως, πολιτικές ευθύνες στη Ν. Δ «για συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών», αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει αν υπάρχουν σκέψεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Αγώνα δρόμου σε πέντε διαφορετικά μέτωπα ξεκινάει η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Το ταξίδι στη Γερμανία, η έρευνα στους τομείς της υγείας και του πολιτισμού, η κλήση πολιτικών προσώπων, αλλά και το άνοιγμα λογαριασμών πολιτικών και επιχειρηματιών καταδεικνύουν ότι η εξεταστική επιτροπή για πρώτη φορά κινείται συνδυαστικά με ταχύτητα και σε βάθος.

Θλιβερή χαρακτηρίζει την απώλεια αξιοπιστίας και σοβαρότητας της Ελλάδας ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο οποίος θεωρεί ότι για να μπορέσει να ανακάμψει η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε εξορθολογισμό σε βάθος τεσσάρων βασικών τομέων. Της παιδείας ,του Ασφαλιστικού, της υγείας και της δημόσιας διοίκησης. Χαρακτηρίζει χαμηλή την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της ελληνικής διοίκησης, αποτέλεσμα των διαχρονικά πελατειακών κυβερνητικών επιλογών. Προτείνει την αξιοκρατική πρόσληψη στελεχών με αναμόρφωση του ΑΣΕΠ και προσαρμογή της λειτουργίας του κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σε ότι αφορά την Ευρώπη, υποστηρίζει ότι το εγχείρημα της ενοποίησης αποτελεί ένα μεγαλόπνοο πολιτικό πείραμα, το μέλλον του οποίου εξαρτάται από το κατά πόσο ανοιχτό και εξωστρεφές θα είναι. Βασική προϋπόθεση, η αποδέσμευση του από τη λογική της εσωστρέφειας, της περιχαράκωσης και της ξενοφοβίας. «Η ιστορική εμπειρία μάς διδάσκει πως η ανοχή αποτελεί λογική προϋπόθεση για την ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη, τόσο στο συλλογικό όσο και στο ατομικό επίπεδο...» «Είναι πολύ σημαντικό να συμμορφωθούν πλήρως οι εθνικές νομοθεσίες και οι διοικητικές πρακτικές με τους κανόνες της Ε.Ε., προκειμένου να επιτύχουμε ίσους ορούς που εξασφαλίζουν στους αιτούντες άσυλο μια δίκαιη διαδικασία».

Εταιρεία συμβούλων αναζητεί δυνατότητες αξιοποίησης τεσσάρων εργοστασίων του πρώην ομίλου Λαναρά, που μπορεί να «αναστηθούν» με νέα χρήση και επένδυση 15 εκατ. ευρώ.


Μια γκρίζα αλλά ρεαλιστική ερμηνεία της δυσπιστίας των αγορών για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιτύχει τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή επιχειρεί η έρευνα του ινστιτούτου Oxford Economics για λογαριασμό της Ernst & Young.

Ο απολογισμός είναι εντυπωσιακός. Τους τελευταίους δύο μήνες, περίπου 50 Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις του ΡΚΚ. Οι αντάρτες χρησιμοποιούν νέες μεθόδους και επεκτείνουν τη δράση τους και σε σημεία της Τουρκίας που απέχουν πολύ από τις κουρδικές περιοχές. Στρατιωτικές μονάδες, που εθεωρείτο ότι είναι εκτός του πεδίου δράσης των ανταρτών, δέχθηκαν αιφνιδιαστικές επιθέσεις, οι οποίες κόστισαν πολύ σε νεκρούς και τραυματίες.

Ο «πόλεμος χαρακωμάτων» στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης έχει αρχίσει σχεδόν δύο χρόνια πριν «χηρέψει» η θέση. Από τα τέλη του 2009, οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ζαν- Κλοντ Τρισέ για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παίρνουν θέσεις μάχης, οχυρωμένοι πίσω από τις πολιτικές ηγεσίες τους.

Με τόσα που αποκαλύπτονται καθημερινά, τη λέξη «σκάνδαλο» την έχουμε συνηθίσει Πώς αλλιώς, όμως, μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας «φέρτε πίσω τα λεφτά», για ένα έργο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που αφορά το πληροφοριακό σύστημα του ΕΚΑΒ το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ;

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Η οικονομική απογραφή που έκανε η νέα διοίκηση του Οργανισμού δείχνει ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι 1,125 δις. ευρώ, τη στιγμή που υπάρχουν χρέη ύψους 1,130 δισ. ευρύ από το 2009!

Την ευκαιρία μιας ασυνήθιστης πρόσκλησης –πρόκλησης ετοιμάζεται να αξιοποιήσει ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος στις 19 Ιουλίου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο.

Στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τη σκιά του πανίσχυρου μέντορα του, Βλαντιμίρ Πούτιν, και να βάλει τη δική του σφραγίδα στο προφίλ της σύγχρονης Ρωσίας, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ οραματίστηκε την αναμόρφωση της απαρχαιωμένης οικονομικής μηχανής της χώρας.

Σαφές προειδοποιητικό μήνυμα της Μόσχας προς τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ήταν η προσωρινή διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα του, παραπέμποντας σε σενάρια για «τέλος εποχής» του αποκαλούμενου και «τελευταίου δικτάτορα» της Ευρώπης.

Tη μεγαλύτερη καινοτομία στον χώρο της Αστυνομίας, μετά την υιοθέτηση το 1995 των πανελληνίων εξετάσεων αντί του ρουσφετολογικού συστήματος πρόσληψης αστυνομικών, συνιστά η προωθούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με την ίδρυση πραγματικού Αστυ-
νομικού Πανεπιστημίου, με στόχο την εκρίζωση της νοοτροπίας του «μπάτσου» και τη δημιουργία μιας Αστυνομίας φιλικής προς τον πολίτη.

Με τη συμπλήρωση εννέα μηνών από την κυβερνητική αλλαγή και έξι μήνες μετά τον απολογισμό έργου του πρώτου τριμήνου που έκανε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ στις αρχές Ιανουαρίου, η κατάσταση το πρώτο εξάμηνο του 2010 άρχισε να θυμίζει την περίοδο της υπουργίας Μεϊμαράκη και του αμέσως προκατόχου του, με εμφανή πλέον τη δυστοκία στη λήψη αποφάσεων και την αναβλητικότητα, την αδυναμία παραγωγής έργου στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της και τη μη τήρηση, όχι μόνο των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπονται από θεσμοθετημένες διαδικασίες του υπουργείου, αλλά ακόμη και των ίδιων των εξαγγελιών της.

Τη στιγμή που η ελληνική αμυντική βιομηχανία, παραμελημένη τελείως από τις πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων ετών, πνέει τα λοίσθια, κύκλοι του τουρκικού υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSH) εκτιμούν ότι οι συνολικές εξαγωγές του τομέα ευθύνης τους για το 2010 θα ανέλθουν στο εντυπωσιακό ποσό του 1 δισ. δολ.

Όσο αρτιότερα οργανωμένα είναι τα ιδρύματα, τόσο μικρότερης έκτασης και έντασης κρατικός έλεγχος δικαιολογείται. Έτσι, λχ, η κατάρτιση των εσωτερικών οργανισμών, όπως και η υιοθέτηση διαδικασιών που εγγυώνται ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, βελτιώνει αναμφίβολα τόσο την αποδοτικότητα όσο και την εικόνα του πανεπιστημίου.

Η δυνατότητα διορισμού καθηγητών στο δημοτικό συνάντησε και συναντά την εύλογη αντίδραση των δασκάλων. Ωστόσο, οι νέες ανάγκες που δημιουργούνται διαμορφώνουν το έδαφος για μια επαναπροσέγγιση του προβλήματος.

Επισημαίνοντας το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την υπογραφή της σύμβασης του Παλέρμο και την ιδιαίτερα δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας εξαιτίας της καθυστέρησης κύρωσης της, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το «σύστημα» ευνοουμένων, ημετέρων και golden boys που λειτουργούσε στην ΕΡΤ εδώ και πολλά χρόνια, στη βάση της συνενοχής, των αλληλοεξυπηρετήσεων και των ρουσφετιών, ο «μηχανισμός» που διαχειριζόταν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τον δημόσιο πλούτο σε βάρος των Ελλήνων πολιτών, που ενισχύουν την ΕΡΤ με 300 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος, επανήλθε στη δημοσιότητα με τον πιο επίσημο τρόπο: την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για επτά στελέχη της ΕΡΤ -συν δύο, για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται με ης κατηγορίες της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου