Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Νέοι παίκτες για το δήμο Θεσσαλονίκης

Δύο νέα πρόσωπα, στα πολλά ήδη υπάρχοντα, πρόκειται να προστεθούν τις προσεχείς ημέρες στους επίδοξους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον επί σειρά ετών πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ Σάκη Τζακόπουλο και τον εργατολόγο Άρι Καζάκο. Η είσοδος και νέων παικτών στο παιχνίδι οφείλεται κυρίως στην αδράνεια αλλά και τη δυσπραγία των δύο μεγάλων κομμάτων να καταλήξουν στα πρόσωπα τα οποία θα στηρίξουν για το δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας.
Ποιοι τον πλαισιώνουν. Το όνομα του κ. Τζακόπουλου είχε ακουστεί και κατά την προεκλογική περίοδο του 2006. Τότε όμως το εγχείρημα δεν άρχισε καν, καθώς πέραν της παρουσίας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου υπήρχε και η ψυχρότητα στις σχέσεις του με τη «γαλάζια» διακυβέρνηση, από την οποία, καίτοι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, τηρούσε αποστάσεις. Αιτία υπήρξε η διαμάχη του με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για τον τρόπο ανάθεσης των έργων αλλά και την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης». Η κόντρα του με τον κ. Σουφλιά είχε οδηγήσει τον κ. Τζακόπουλο στην παραίτηση από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ. Ο 48χρονος τοπογράφος μηχανικός δηλώνει πως γνωρίζει όσο λίγοι τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, καθώς διετέλεσε πρόεδρος στο ΤΕΕ/ΤΚΜ από το 2001 ώς το 2007. Σύνθημά του είναι «όχι αλλαγή μόνον στη διοίκηση του δήμου αλλά αλλαγή στη Θεσσαλονίκη». Δεν τον ενδιαφέρει το «γαλάζιο» χρίσμα, καθώς σχεδιάζει να κατεβεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Τις τελευταίες ημέρες έχει πυκνώσει τις επαφές του με διάφορα στελέχη και σύμφωνα με πληροφορίες στο πλευρό του είναι πρόθυμα να εμφανιστούν πρόσωπα όπως ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Παναγιώτης Δέντσορας, η Μένη Λυσσαρίδου, ο Δημήτρης Ζεμπεκάκης κ.ά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τζακόπουλος θα αναμένει για λίγες ημέρες ακόμη τις επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς ΝΔ και εν συνεχεία θα δημοσιοποιήσει την υποψηφιότητά του. Η διστακτικότητα που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες ο προαλειφόμενος για «γαλάζιος» υποψήφιος Κώστας Γκιουλέκας ενθαρρύνει τους σχεδιασμούς του κ. Τζακόπουλου. Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί επίσης δεδομένη την υποστήριξη του ντορικού στρατοπέδου, το οποίο δηλώνει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να στηρίξει Γκιουλέκα. Δεδομένη θεωρεί επίσης τη στήριξη όσων «γαλάζιων» επιθυμούν την απαλλαγή του δήμου από το «σύστημα» που τον διοικεί την τελευταία 25ετία.

Ο Ξυνίδης για Καζάκο
Νέος παίκτης στο παιχνίδι της διεκδίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες και στο χώρο της κεντροαριστεράς. Πρόκειται για τον εργατολόγο Άρι Καζάκο, το όνομα του οποίου είχε προταθεί προ διμήνου από μερίδα στελεχών, ακόμη και δημοτικών συμβούλων, αλλά στη συνέχεια ξεχάστηκε. Τις ημέρες αυτές επανήλθε και μάλιστα από πασοκικούς κύκλους. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή πληροφορίες για τον κ. Καζάκο ζήτησε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης στις συζητήσεις που είχε τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη με τοπικά στελέχη του κόμματος. Το όνομα του κ. Καζάκου συζητείται και από μερίδα τοπικών κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών στελεχών. Ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα, αλλά δηλώνει προς τους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να το επιχειρήσει παρά μόνον εάν διαπιστώσει ότι θα έχει ουσιαστική πολιτική στήριξη -όχι κατ’ ανάγκη χρίσμα- από το βασικό πυλώνα της κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ.

Οι τέσσερις φόβοι του Κ. Γκιουλέκα
Κρίσιμη θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα για την τύχη της υποψηφιότητας του Κώστα Γκιουλέκα στο δήμο Θεσσαλονίκης. Το επεισόδιο της Παρασκευής έξω από το «Ιντερκοντινένταλ», με τον πρώην υφυπουργό να εκδηλώνει δημόσια την ενόχλησή του σε συνάδελφό του βουλευτή, ο οποίος τον προσφώνησε «δήμαρχο», δείχνει πως ο προαλειφόμενος από τον Αντώνη Σαμαρά για διάδοχος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου κάνει πλέον δεύτερες σκέψεις. Μέρα με τη μέρα ο κ. Γκιουλέκας συνειδητοποιεί ότι ο δρόμος προς το δημαρχιακό θώκο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τι είναι αυτά που τον τρομάζουν;
1. Πέρα από τη φθορά που αναμένεται να υποστεί ο υποψήφιος της ΝΔ εξαιτίας των πρωτοφανών σκανδάλων, ο κ. Γκιουλέκας διαπιστώνει πως δεν είναι και τόσο απλό να απαλλαγεί από τα βαρίδια της παράταξης που διοικεί το δήμο εδώ και μία 25ετία. Ήδη με αφορμή ρεπορτάζ της «Θ» πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι (Κολοβού, Μεϊμαρίδου κ.ά.) δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να αποσυρθούν.
2. Ο πρώην υφυπουργός προβληματίζεται εντόνως από τη δηλωμένη αντίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη στη διαφαινόμενη υποψηφιότητά του. Η Ντόρα είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένη από τη στάση του κ. Γκιουλέκα στις εσωκομματικές εκλογές και θεωρείται βέβαιο πως θα του το ανταποδώσει.
3. Σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η αποστροφή της κοινής γνώμης προς ό,τι φέρει κομματική σφραγίδα, η οποία αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
4. Η εμφάνιση νέων παικτών στο χώρο της κεντροδεξιάς, όπως του Σάκη Τζακόπουλου, προκαλεί επιπλέον επιφυλάξεις.
Τα πάντα όμως αναμένεται να ξεκαθαρίσουν εντός των προσεχών ημερών.

ΞΥΝΙΔΗΣ ΜΕ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ
Στο ρουφ γκάρντεν του «Ηλέκτρα Παλάς» εθεάθησαν το βράδυ της Παρασκευής ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Χρύσα Αράπογλου. Οι δυο τους τα λένε κάθε τόσο και στην Αθήνα, καθότι και βουλευτές και διαμένουν και στο ίδιο ξενοδοχείο. Προς τι λοιπόν η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη; Είναι προφανές ότι ο γραμματέας θέλησε να δείξει πως από όλους όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το «πράσινο» χρίσμα τον πρώτο λόγο έχει η Χρύσα. Εκτός εάν η βουλευτής τού εκμυστηρεύτηκε αυτό που φέρεται να εξομολογήθηκε σε συνεργάτες της ότι πλέον δεν ενδιαφέρεται να είναι εκ νέου υποψήφια.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΙΣΜΑΤΑ
Ο Ξυνίδης πάντως την προσεχή εβδομάδα θα δει και τους υπόλοιπους, δηλαδή Μπουτάρη, Ευθυμιάδη, Τζήκα και ίσως και Καζάκο. Θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη κάθε εβδομάδα, έως ότου κλείσουν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις και στους υπόλοιπους δήμους. Την προηγούμενη εβδομάδα οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητα της Βούλας Τεκτονίδου στους Αμπελόκηπους και του δημάρχου Ασσήρου Δημήτρη Ράβναλη για το νεοσύστατο δήμο Λαγκαδά. Ο γραμματέας είχε και δύο συναντήσεις με ενδιαφερόμενους για το δήμο Ευόσμου. Ειδικότερα είδε το γραμματέα της τοπικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Βράνη και το «γαλάζιο» πρώην αντιδήμαρχο Πέτρο Σούλα. Με τις καυτές πατάτες Σίμου - Νάκη και του δήμου Παύλου Μελά θα ασχοληθεί προσεχώς. Πληροφορούμαι επίσης ότι από τα πρώτα «πράσινα» χρίσματα που θα ανακοινωθούν θα είναι και αυτό για το δήμο Ωραιοκάστρου, όπου το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τη νομαρχιακή σύμβουλο Χριστίνα Αλίρη.

ΛΙΓΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Σε αντίθεση με τον Κώστα Γκιουλέκα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν φαίνεται να έχει προβλήματα με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία φέρεται να του έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει άλλη υποψηφιότητα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όμως δεν είναι το ίδιο καλά τα πράγματα εντός Νέας Δημοκρατίας. Πληροφορούμαι ότι στην πρόσφατη συνάντηση «γαλάζιων» στελεχών στο «Πόρτο Παλάς» με αντικείμενο τη συστράτευση υπέρ Ψωμιάδη η προσέλευση παρά τη μεγάλη κινητοποίηση ήταν ιδιαιτέρως πενιχρή. Το γεγονός έχει θορυβήσει το νομάρχη, ο οποίος αναζητεί τρόπους, για να συγκινήσει τη «γαλάζια» βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου