Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Χαμηλό βαρομετρικό σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το δήμο Θεσσαλονίκης

Σαν το μετεωρολογικό δελτίο των τελευταίων ημερών, όπου η καλοκαιρία και η ηλιοφάνεια εναλλάσσονται με τα γκρίζα σύννεφα, τις καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους, εξελίσσονται οι διαθέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων για το δήμο Θεσσαλονίκης. Ξεκινώντας από τη ΝΔ, που φάνηκε να έχει «κλειδώσει» τη στήριξή της στο πρόσωπο του Κώστα Γκιουλέκα, αλλά καθυστερεί δραματικά να την ανακοινώσει και συνεχίζοντας με τη θολή εικόνα που επιμένει να σκεπάζει τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ ως προς τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο νέο τοπίο το οποίο σηματοδοτεί η αποχώρηση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου από την εκλογική κούρσα.
Οποιο υψηλόβαθμο στέλεχος της «γαλάζιας» παράταξης κι αν ρωτήσεις το τελευταίο διάστημα για τις επιλογές της ΝΔ σε ό,τι αφορά τον κεντρικό δήμο, θα σου απαντήσει στερεότυπα «είναι θέμα λίγων ημερών». Οι μέρες όμως περνούν, σχεδόν ένας μήνας έχει παρέλθει άπρακτος από τότε που το κόμμα του κ. Σαμαρά άφησε να διαρρεύσει ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώτου σε σταυρούς βουλευτή του στην πόλη, Κώστα Γκιουλέκα, αλλά επίσημες δηλώσεις δεν έχουν γίνει. Και στο μεταξύ, από πολλές, εσωκομματικές καταρχήν, πλευρές αφήνεται να διαφανεί ότι ο κ. Γκιουλέκας την τελευταία στιγμή το ξανασκέφτεται. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι έχει βάλει στην προσωπική του ζυγαριά όλα τα δεδομένα, τις εσωκομματικές ισορροπίες, τις ενδοδημοτικές ισορροπίες στην παράταξη του κ. Παπαγεωργόπουλου, το γενικότερο δυσμενές πολιτικό κλίμα που πάει χέρι χέρι με την απαξίωση των πολιτικών στα μάτια των πολιτών, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της πόλης, παράλληλα με τις δικές του επιδιώξεις για τα φρέσκα στοιχεία που πρέπει να έχει η κάθοδος στην εκλογική μάχη ενός νέου ανθρώπου όπως είναι ο ίδιος, αλλά και το... ταμείο της πορείας του στην πολιτική ζωή έως τώρα, περιμένοντας να δει προς τα πού θα γείρει. Εγκυρες πηγές πάντως αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να τραβήξει σε μάκρος αυτή η διαδικασία. Μάλιστα, λένε ότι πρόθεση του κ. Γκιουλέκα είναι να δώσει ο ίδιος, και μάλιστα σύντομα, την απάντηση στο γρίφο, με επίσημες δηλώσεις του.

Το «πράσινο» τοπίο
Στο κυβερνόν κόμμα, από την άλλη πλευρά, στελέχη της Ιπποκράτους μιλούν για μια καταρχήν κατεύθυνση υποστήριξης μη κομματικού υποψηφίου και δη από το χώρο της Κεντροαριστεράς στο δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά δεν είναι σαφές ότι αυτή θα είναι η «γραμμή» που θα επικρατήσει μέχρι τέλους. Ο γραμματέας του κόμματος, Σ. Ξυνίδης, στην τελευταία του επίσκεψη στην πόλη υπογράμμισε ότι η Ιπποκράτους παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις που αναπτύσσονται σε τοπικό επίπεδο (Γ. Μπουτάρης, Ν. Ευθυμιάδης, Τ. Τζήκας) και τη δραστηριότητα που υπάρχει από τοπικές συλλογικότητες για την αλλαγή στο δήμο, ωστόσο το ενδεχόμενο να «προκριθεί» κομματική υποψηφιότητα δεν έχει αποκλειστεί. Και φυσικά δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση ή έστω κάποια πληροφορία για το χρόνο που το ΠΑΣΟΚ θα γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι!

Οι «ντορικοί»
Στην πίστωση χρόνου που φαίνεται να επιζητούν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, μια νέα υποψηφιότητα προετοιμάζεται να εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες από τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ ΑΕ, Σάκη Τζακόπουλο, που σκοπεύει να «ψαρέψει» υποστηρικτές σε όλο το μήκος του πολιτικού φάσματος, από την άκρα Δεξιά έως την άκρα Αριστερά.
Υπάρχει, όμως, και ο απροσδιόριστος παράγοντας των «ντορικών» της Θεσσαλονίκης. Το πιθανότερο είναι να μην εμφανιστούν στο αυτοδιοικητικό προσκήνιο με παράταξη και επικεφαλής, αλλά να ενταχθούν σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια που θα συγκροτηθούν το φθινόπωρο. Ηδη ορισμένοι δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να ενσωματωθούν ακόμη και σε κομματικό ψηφοδέλτιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιδιώξουν να παίξουν το ρόλο της «σφήνας» σε μια εποχή που όλες οι πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν τις συνεργασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου