Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Έλληνας επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας

Την ώρα που η Ελλάδα βάλλεται διεθνώς, έρχεται επιτέλους μια καλή είδηση να μας τονώσει. Για πρώτη φορά, ένας Έλληνας γιατρός εκλέγεται πρόεδρος μιας μεγάλης επιστημονικής εταιρείας στην Ευρώπη.
Ο λόγος για τον καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Παναγιώτη Ε. Βάρδα, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιστημονική εταιρεία της Ευρώπης. Μάλιστα, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κ. Βάρδας έλαβε πάνω από το 70% των ψήφων!
Η εταιρεία πραγματοποιεί ετήσιο συνέδριο 30.000 συνέδρων, διαθέτει 55.000 μέλη, 19 ομάδες εργασίας, πέντε κλαδικές ενώσεις, επτά επιστημονικά περιοδικά και υποστηρίζεται από 125 άτομα ως μόνιμο προσωπικό. Η εκλογή του κ. Βάρδα καθίσταται ακόμη πιο σημαντική χάρη στο εξής γεγονός: Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία από συστάσεώς της, το 1948, ουδέποτε εξέλεξε πρόεδρο από τον ευρωπαϊκό νότο!
Συνολικά, στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συμμετέχουν 52 χώρες, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, καθώς και η Αρμενία και η Γεωργία. Συνδεδεμένα μέλη είναι η Κίνα, η Ινδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Βραζιλία και
η Αργεντινή.
Όσοι έχουν την τύχη να γνωρίζουν προσωπικά τον κ. Βάρδα αναγνωρίζουν το αστείρευτο πάθος για τη δουλειά του και την τελειομανία του. Ισχυρή προσωπικότητα, που ξεχωρίζει για τη μεθοδικότητα και την αναλυτική του σκέψη. Ταυτόχρονα, όμως, είναι απλός και προσιτός, με γενναιοδωρία για τους συνεργάτες του. Και, πάνω απ' όλα, με πηγαίο χιούμορ και έντονο αυτοσαρκασμό.
Ο κ. Βάρδας γεννήθηκε στα Κύθηρα και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή. Στη συνέχεια, έκανε την ειδικότητα της Παθολογίας και της Καρδιολογίας στη φημισμένη για την εποχή της Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμη, εξειδικεύτηκε στην Επεμβατική Καρδιολογία και στην Ηλεκτροφυσιολογία Καρδιάς στο επίσης γνωστό νοσοκομείο Γουεστμίνιστερ του Λονδίνου, από το οποίο έλαβε PhD στην Κλινική Ηλεκτροφυσιολογία.
Το 1990, διορίστηκε διευθυντής της Καρδιολογία, Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και επτά χρόνια αργότερα εξελέγη στη θέση του καθηγητή Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Βάρδας έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, ενώ από το 2009 είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών .Έχει γράψει βιβλία και άρθρα σε βιβλία και περιοδικά καρδιολογίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πεδίο των αρρυθμιών, της ηλεκτροφυσιολογίας και της βηματοδότησης.
Στην Ελλάδα θεωρείται «γκουρού» των συσκευών καρδιάς (βηματοδότες, απινιδωτές κλπ.). Αξίζει να αναφερθεί ότι η πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική της Κρήτης διατηρεί το μοναδικό Εθνικό Μητρώο Συσκευών Καρδιάς, το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία για τις καρδιακές συσκευές που εμφυτεύονται κάθε χρόνο στη χώρα μας.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Βλάσης Πυργάκης τόνισε σχετικά πως η ανάδειξη στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας του καθηγητού κ. Βάρδα αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση της ιδιαίτερα σημαντικής θέσης που κατέχει η ελληνική καρδιολογία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου