Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που μας θυμίζουν ότι το φθηνό εμπόρευμα που παράγει τον πλούτο αποτελεί την ουσία του καπιταλισμού και των κρίσεων του. Είναι οι ευρωκράτες που μας θύμισαν, με τον καταιγισμό μέτρων για τη Βίαιη και μαζική υποτίμηση της εργατικής δύναμης, πως στη ρίζα των ανισορροπιών του οικονομικού μας πολιτισμού είναι η αποτυχία του μηχανισμού ισορροπίας στην αγορά εργασίας.

ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ και ελπίδα η Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος αργοσβήνει, συμπαρασύροντας επιχειρήσεις, εργαζομένους και δεκάδες επαγγελματίες που έχουν συνδέσει την επιβίωση τους με αυτή.

Πηγάδι με απύθμενο βάθος αποτελούν τα χρέη του ΟΣΕ, αφού -σύμφωνα με πληροφορία- νέα ζημία, αυτή τη φορά ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, έχει υποστεί ο Οργανισμός από την κλοπή του χαλκού των καλωδίων ηλεκτροδότησης των γραμμών του τα τελευταία δύο έτη. Συνολικά από τουλάχιστον τέσσερις συμμορίες έχουν αφαιρεθεί καλώδια μήκους 260 χλμ. (!) που καλύπτουν την απόσταση από το Μενίδι ως τη Δαύλεια, ενώ καταστράφηκαν και δύο υποσταθμοί του Οργανισμού!

Με νέα «βόμβα» η τρόικα απειλεί να τινάξει στον αέρα τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό. Με «τελεσίγραφο» της προς την ελληνική κυβέρνηση ζητεί να υπολογίζονται από το 2011 στο δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος οι τεράστιες «μαύρες τρύπες» του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ, που μέχρι τώρα δεν εντάσσονταν στον «ισολογισμό» της Γενικής Κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα θερμό για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού αναμένεται το φετινό καλοκαίρι, καθώς η «κόπωση» στα έσοδα του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με την εκτιμώμενη στο δεύτερο εξάμηνο μείωση της ζήτησης θέτει σε άμεσο κίνδυνο το μνημόνιο αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Σε δημοσιονομικό «Βατερλό» ενδέχεται να εξελιχθεί το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα από τις απανωτές αυξήσεις της φορολογίας στα τσιγάρα. Η δραματική υστέρηση που παρουσιάζεται στα δημόσια έσοδα από τα καπνικά είδη (τσιγάρα κ. λ. π) κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σε σχέση με τις ετήσιες προβλέψεις, προοιωνίζεται απόκλιση η οποία μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 1 δις. ευρώ για το σύνολο του 2010!

ΈΚΤΑKTA ΜΕΤΡΑ για την αγορά των καυσίμων σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τιμές, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ανέλεγκτη άνοδο του πληθωρισμού, ετοιμάζεται να λάβει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Μόνιμη λύση στο φλέγον πρόβλημα της λειψυδρίας σε 15 άνυδρα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί να δώσει η πολιτεία μέσω της δημιουργίας μονάδων αφαλάτωσης από ιδιώτες. Τα εν λόγω συστήματα εξυγίανσης θαλασσινού νερού θα δώσουν το «φιλί της ζωής» στα συγκεκριμένα νησιά, δίδοντας νέα διάσταση στις αναπτυξιακές τους δυνατότητες με επίκεντρο τον τουρισμό, αλλά και τον πρωτογενή τομέα.

ΕΝΟΣΩ ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο πόλεμος των ισοτιμιών των παγκοσμίου εμβέλειας νομισμάτων και το ευρώ έχει εισέλθει το τελευταίο τετράμηνο σε πτωτική τροχιά έναντι του δολαρίου, η εξαγωγική οικονομία στην Ευρωζώνη πανηγυρίζει, αφού η υποχώρηση του ευρώ έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την ανάκαμψη των εξαγωγών των «16» σε δέκα αγορές-στόχους που έχουν άλλα νομίσματα.

Κρίσιμα για την ελληνική εκκοκκιστική βιομηχανία είναι τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η αναθεώρηση της ΚΑΠ από το 2013 αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς τη μοίρα του κλάδου. Κι αυτό διότι με δεδομένο ότι το σύσπορο -δηλαδή το ακατέργαστο- βαμβάκι ούτε εισάγεται, ούτε εξάγεται, αλλά εκκοκκίζεται μόνο στον τόπο της παραγωγής του, η ανάπτυξη των ελληνικών εκκοκκιστηρίων εξαρτάται απολύτως από την εγχώρια παραγωγή Βαμβακιού, που τα τελευταία χρόνια Βαίνει μειούμενη.

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ και επίσημα η υψηλή τουριστική περίοδος στη χώρα μας, όσα μεσιτικά γραφεία εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραθεριστικής κατοικίας κυνηγούν τους πελάτες με το τουφέκι. Μέχρι και τα «blue chips», όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ελούντα, η Ρόδος, η Κέρκυρα, το Πόρτο Χέλι και η Χαλκιδική, καταγράφουν δραματική πτώση όσον αφορά τη ζήτηση, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 60%>.

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ για τις μετοχές. Η κοχλάζουσα απαισιοδοξία, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη απαξίωση, έχει αμαυρώσει την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς, που βιώνει ακραίες καταστάσεις γενικευμένης παρακμής. Μια χρηματιστηριακή αγορά η οποία ταλανίζεται ακατάπαυστα από το... σύνδρομο down, που έχει ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά την κατάπτωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, την απομείωση των προσδοκιών και τη διαμόρφωση ενός καταθλιπτικού περιβάλλοντος.

ΣΕ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ βρίσκονται τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η επενδυτική ψυχολογία είναι πλέον εύθραυστη και οι τιμές των μετοχών εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις.

Το ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ στις εγκαταστάσεις του πετρελαϊκού ομίλου BP στον Κόλπο του Μεξικού είχε πολλά θύματα: TOUS 11 εργάτες που πέθαναν στον πύργο γεώτρησης Deepwater Horizon, τη θαλάσσια ζωή, τα δολάρια του τουρισμού, την αλιεία και τώρα το υπόλοιπο της βιομηχανίας υποθαλάσσιων γεωτρήσεων. Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές πηγαίνουν την πολύκροτη υπόθεση της BP ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η πετρελαϊκή Βιομηχανία αρχίζει να γίνεται η νέα καπνοβιομηχανία και παραπέμπουν στον πολυετή πόλεμο του αμερικανικού κράτους με τις καπνοβιομηχανίες τη δεκαετία του '90.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου