Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Απώλεσε τον τσαμπουκά ο Παναγιώτης

Μετά την πολύ δύσκολη εβδομάδα που πέρασε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης εξαιτίας της ρήξης των σχέσεών του με τη Ρηγίλλης και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απαίτησε και έλαβε επί πινακίου την κεφαλήν του Διονύση Ψωμιάδη, πήρε μια βαθιά ανάσα.
Μαθαίνοντας ο νομάρχης ότι στη διεκδίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα έχει απέναντί του τον υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη και μάλιστα αποδυναμωμένο, αφού αποτέλεσε την ύστατη επιλογή του Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με συνεργάτες του αναθάρρησε. Ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά ότι από την κόντρα με τον Αντώνη Σαμαρά βγήκε με τσαλακωμένο προφίλ, αφού επλήγη ανεπανόρθωτα η εικόνα του αυτόνομου πολιτικού, που δεν υποκύπτει ούτε στις εντολές των εκάστοτε αρχηγών της ΝΔ.
«Τιμώ και σέβομαι τον κ. Μπόλαρη. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε έναν πολιτισμένο αγώνα και μαζί θα αγωνιστούμε για την αναγέννηση της Μακεδονίας» ήταν το ήπιο σχόλιο του Π. Ψωμιάδη για την υποψηφιότητα του υφυπουργού Ανάπτυξης. Όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά το νομάρχη, αυτό που τον απασχολεί περισσότερο σήμερα δεν είναι το πώς θα αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του στη μάχη για την κατάκτηση της περιφέρειας, αλλά το πώς θα αποκρούσει τα εσωκομματικά χτυπήματα που δέχεται και πώς θα επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν με την ανακοίνωση των αντιπεριφερειαρχών στο ψηφοδέλτιό του.
Πρόφαση η «οικογενειοκρατία»
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης παρουσιάζει εαυτόν ως «Ιφιγένεια». Προσπαθεί να περάσει προς τα έξω ότι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Γ. Καρατζαφέρης παίζουν στις πλάτες του πολιτικά παιχνίδια τακτικής και ως προς αυτό μάλλον δεν έχει άδικο. Στο θέμα του αδελφού του ωστόσο γνώριζε πολύ καλά ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα έθετε βέτο και αυτό του το είχαν διαμηνύσει διάφοροι. Όμως δεν ανέμενε ότι η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά θα ήταν τόσο σκληρή και επιχείρησε να περάσει την υποψηφιότητα του αδελφού του Διονύση στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης. Πρότεινε επίσης εναλλακτικά για την ίδια θέση και το μέχρι πρότινος στενό του συνεργάτη Γιώργο Τσαμασλή, που επίσης ήταν «κομμένος» από τη Ρηγίλλης και όχι για λόγους «οικογενειοκρατίας»... Και για τα δύο αυτά πρόσωπα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από τοπικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, που έφτασαν στη Ρηγίλλης, καθώς ταυτίζονται με τον κλειστό και εν πολλοίς αδιαφανή τρόπο διοίκησης της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σαμαράς γνώριζε πολύ καλά το βίο και την πολιτεία τους, όπως και ότι ο Διονύσης Ψωμιάδης εμπλέκεται στην υπόθεση με τα λεγόμενα 45άρια έργα, που διερευνάται από τη δικαιοσύνη. Η «οικογενειοκρατία», όπως υποστηρίζουν τοπικά στελέχη της ΝΔ, ήταν μία καλή πρόφαση, για να «κοπεί» ο Διονύσης Ψωμιάδης από υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, ενώ τα ίδια πρόσωπα λένε πως ο Π. Ψωμιάδης δεν επέμενε να καλυφθεί η επίμαχη αυτή θέση στο ψηφοδέλτιο από τον Γ. Τσαμασλή ή την Αθ. Αηδονά, διότι θεωρήθηκαν «αδύναμες» υποψηφιότητες. Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι η Ρηγίλλης θέλησε αρχικά να επιβάλει την υποψηφιότητα του Στράτου Σιμόπουλου, που είναι στενός φίλος του Αντ. Σαμαρά, αλλά ο Π. Ψωμιάδης ήταν απόλυτα αρνητικός. Κάπως έτσι προέκυψε ο Απόστολος Τζιτζικώστας για υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, ένα πρόσωπο που δεν υπήρχε στα καρνέ του νομάρχη μέχρι εκείνη τη δραματική για τον ίδιο ημέρα.
Η μεγάλη «κωλοτούμπα»
Η πρώτη αντίδραση του νομάρχη, ο οποίος ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του είχε δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο πως «εγώ αποφασίζω για τους συνεργάτες μου», ήταν να τα σπάσει εντελώς με τον Αντ. Σαμαρά και να κατεβεί υποψήφιος μόνο με τη στήριξη του ΛΑΟΣ. Γρήγορα όμως «κατάπιε» τον εγωισμό του και άλλαξε γνώμη. «Μετά από ένα δάκρυ της γυναίκας μου και τις συμβουλές συνεργατών μου», όπως ο ίδιος είπε, πήρε το δρόμο της υποταγής στον αρχηγό της ΝΔ και έριξε το πέπλο του αυτόνομου υποψήφιου. Αντιλήφθηκε βέβαια πως ο «γαλάζιος» μηχανισμός, που έστησε εδώ και μήνες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν θα τον ακολουθούσε σε αυτό το «αντάρτικο». «Θυσίασε» και δύο από τις αρχικές επιλογές του για τη θέση των αντιπεριφερειαρχών Πιερίας και Κιλκίς, που του ξεκαθάρισαν ότι, αν δεν έχει το χρίσμα της ΝΔ, δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν, και άνοιξε νέες πληγές στους επτά νομούς της περιφέρειας με τις επιλογές των προσώπων.
Φόβος αποσυσπείρωσης
Στο Κιλκίς ο Π. Ψωμιάδης προς στιγμή μετρά απώλειες στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επιλέγοντας για υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη τον Χρήστο Γκουντενούδη. Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά είχε επιλέξει τον Δ. Σισμανίδη, πρώην δήμαρχο Πικρολίμνης, που έχει συγγένεια με τον Κ. Κιλτίδη. Για τον κ. Σισμανίδη δεν είχε αντιρρήσεις ο Γ. Καρατζαφέρης, όμως ξαφνικά ο κ. Ψωμιάδης αποφάσισε να επιλέξει τον Π. Πασαλίδη. Μετά τα όσα έγιναν με τον Διονύση Ψωμιάδη ο κ. Πασαλίδης ξεκαθάρισε στο νομάρχη Θεσσαλονίκης ότι θα αποχωρήσει, σε περίπτωση που η Ρηγίλλης άρει το χρίσμα στο πρόσωπό του, και ο Π. Ψωμιάδης τον αντικατέστησε με τον κ. Γκουντενούδη, που φέρεται να είναι πολιτικός φίλος του Σάββα Τσιτουρίδη. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες εξαγρίωσε τον Κ. Κιλτίδη, ο οποίος τηλεφώνησε στον Γ. Καρατζαφέρη και τον ενημέρωσε σχετικά. Όλα αυτά κάθε άλλο παρά συσπειρωτικά λειτουργούν για την υποψηφιότητα Ψωμιάδη. Σφόδρα ενοχλημένος φέρεται να είναι και ο Δημήτρης Χριστογιαννάκης στην Πιερία, που επίσης αποχώρησε με την υπόθεση του Διονύση και στη θέση του μπήκε η Σ. Μαυρίδου, ενώ στις Σέρρες ουδείς μπορεί να αντιληφθεί τα κριτήρια με τα οποία επέλεξε ο κ. Ψωμιάδης τον Γ. Μωυσιάδη. Στη Χαλκιδική η υποψηφιότητα του Γ. Ιωάννη δεν διασκεδάζει τις εντυπώσεις στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, όπου ο νυν νομάρχης Α. Ζωγράφος έχει σοβαρά ερείσματα και δεν κρύβει την ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο επιβλήθηκε η υποψηφιότητα Ψωμιάδη στη Ρηγίλλης. Πικρίες και σημάδια αποσυσπείρωσης παρουσιάζονται και στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως σε εκείνους που τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη διεκδικούσαν πολλοί.
Τον περίμενε στη γωνία ο Καρατζαφέρης
Η «καρατόμηση» του αδελφού του κόστισε στον Π. Ψωμιάδη και τη στήριξη του φίλου του Γιώργου Καρατζαφέρη, που, όπως όλα δείχνουν, έψαχνε και αυτός μία καλή αιτία για αυτόνομη κάθοδο. Ο Γ. Καρατζαφέρης φέρεται να ήταν «χολωμένος» με το νομάρχη Θεσσαλονίκης εδώ και αρκετό καιρό. Όταν συμφώνησε να τον στηρίξει στην περιφέρεια, είχαν συμφωνήσει στην αξιοποίηση στελεχών του ΛΑΟΣ σε θέσεις αντιπεριφερειαρχών, όμως ο κ. Ψωμιάδης δεν τήρησε αυτήν την υπόσχεσή του. Παράλληλα ο Γ. Καρατζαφέρης δέχτηκε κριτική από στελέχη και βουλευτές του κόμματός του, διότι δεν επέλεξε αυτόνομη κάθοδο στην περιφέρεια όπου ο ΛΑΟΣ έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικώς. Με τον καιρό πείστηκε ότι το «τσαλάκωμα» του ηγετικού προφίλ του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να επιτευχθεί πέρα από την περιφέρεια Αττικής στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο δήμο Θεσσαλονίκης. Τέλος το φλερτ με τον Κώστα Κιλτίδη και οι χειρισμοί του Π. Ψωμιάδη στην επιλογή του αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς στάθηκαν καθοριστικής σημασίας για την τελική απόφαση του Γ. Καρατζαφέρη να άρει τη στήριξη στο φίλο του Παναγιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κιλτίδης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη στον κ. Καρατζαφέρη αν θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης με τη στήριξη του ΛΑΟΣ στην Κεντρική Μακεδονία, διότι παρά τα όσα έχουν συμβεί εκτιμά ότι μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του συγκεκριμένου κόμματος θα ψηφίσει τον Π. Ψωμιάδη. Ήδη όμως έχει δηλώσει ότι, σε περίπτωση που θα είναι υποψήφιος στο δεύτερο γύρο των εκλογών, θα στηρίξει το νομάρχη Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά το δήμο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ φέρεται να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα κατεβάσει το βουλευτή Κυριάκο Βελόπουλο ή αν θα στηρίξει κάποια άλλη υποψηφιότητα πλην αυτή του Κ. Γκιουλέκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου