Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Απόστολος ο "αντι-ψωμιάδης»

Ρόλο γκεστ σταρ στο ψηφοδέλτιο του Παναγιώτη Ψωμιάδη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε από την περασμένη Τετάρτη ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αποδεχόμενος να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.
Πολλοί στη Νέα Δημοκρατία αναρωτήθηκαν γιατί ο 32χρονος τέως βουλευτής, που σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στις ΗΠΑ, αποδέχτηκε το ρόλο αυτό, όταν το πολιτικό προφίλ που έκτισε όλα αυτά τα χρόνια είναι κόντρα σε ό,τι εκπροσωπεί ο κ. Ψωμιάδης, ενώ την περίοδο των ευρωεκλογών είχε κοντραριστεί άγρια μαζί του για το συνεχές φλερτ με ακραίους του ΛΑΟΣ.
Η κόντρα
Στις 20.6.09 σε συνεδρίαση της Διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης, που είχε ως αντικείμενο την προεκλογική συγκέντρωση του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, ο νεαρός βουλευτής είχε καλέσει το νομάρχη Θεσσαλονίκης να δραστηριοποιηθεί, ώστε να περιοριστούν οι διαρροές προς το ΛΑΟΣ, προκαλώντας τη δυσφορία του Π. Ψωμιάδη, που αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Τρεις ημέρες αργότερα ο κ. Τζιτζικώστας εξαπέλυσε νέα επίθεση στο νομάρχη Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι «όσα στελέχη έχουν σχέσεις με τον κ. Καρατζαφέρη προκαλούν ζημιά στην παράταξη» και προσθέτοντας με νόημα: «Δεν είδα τον κ. Ψωμιάδη προεκλογικά να ρίχνεται όσο θα ήθελα στον προεκλογικό αγώνα». Έκτοτε οι σχέσεις των δύο ήταν ψυχρές, αλλά ως γνωστόν στην πολιτική ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ»… Δεκατέσσερις μήνες μετά το θερμό επεισόδιο ο Απόστολος Τζιτζικώστας όχι μόνο δέχτηκε να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του Π. Ψωμιάδη, αλλά συνδιεκδικεί τη νίκη στην περιφέρεια και με τη στήριξη του «ακραίου» ΛΑΟΣ, μιας και μέχρι την προηγούμενη Τρίτη αυτή θεωρούταν δεδομένη(!).
Από το αγρόκτημα στην πολιτική
Όσοι γνωρίζουν καλά τον τέως βουλευτή υποστηρίζουν ότι είναι ένας ιδιαίτερα φέρελπις νέος. Είναι ο μικρότερος γιος του αείμνηστου Γιώργου Τζιτζικώστα, ενώ τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του δεν ασχολούνται ενεργά με την πολιτική αλλά με την οικογενειακή επιχείρησή τους, τη γαλακτοβιομηχανία «Αγρόκτημα Βραχιάς», στην οποία συμμετείχε και ο Απόστολος μέχρι το 2007. Στις εθνικές εκλογές του 2004 είχε ακουστεί έντονα ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής, όμως τελικά δεν συμπεριλήφθηκε στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια μετά τις έντονες αντιδράσεις άλλων πολιτευτών, που ζητούσαν από τον Κ. Καραμανλή να μη διαιωνίσει την οικογενειοκρατία… Ο τότε πρόεδρος της ΝΔ κατηγορήθηκε επίσης ότι δημιούργησε το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας, για να αναθέσει την προεδρία του στον υιό Τζιτζικώστα και να του δώσει βήμα, για να αρχίσει να χτίζει την πολιτική καριέρα του. Στις εκλογές του 2007 ο Απ. Τζιτζικώστας ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στην α’ περιφέρεια και όχι στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου εκλεγόταν ο πατέρας του. Τότε είχε κατηγορηθεί για «γκρίζα» διαφήμιση, μιας και σε όλη τη Θεσσαλονίκη υπήρχαν γιγαντοαφίσες ενός περιοδικού που τον είχε στο εξώφυλλό του. Εξελέγη βουλευτής και έμεινε στα έδρανα της Βουλής για δύο χρόνια, αφού στις τελευταίες εθνικές εκλογές έχασε την έδρα του από τον Κώστα Καραμανλή. Στο δημοψήφισμα για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ στήριξε ανοικτά την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά αμέσως μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά έκανε σαφές ότι θα στηρίξει το νέο πρόεδρο. Προερχόμενος από αβερωφική πολιτικά οικογένεια, διατηρούσε ούτως ή άλλως φιλικούς δεσμούς και με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος του εμπιστεύτηκε τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ. Οι σχέσεις του με το «ντορικό» στρατόπεδο περνάνε περίοδο ψυχρότητας, ενώ ο ίδιος εμφανίζεται απογοητευμένος από την κεντρική πολιτική σκηνή. Δηλώνει ότι ήρθε, για να μείνει στον αυτοδιοικητικό στίβο, και οι φίλοι του πιστεύουν ότι, εάν εκλεγεί αντιπεριφερειάρχης, θα κάνει σοβαρό έργο στη Θεσσαλονίκη. Τονίζουν την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και πως δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις σε θέματα ηθικής τάξης ούτε να δεχτεί παρεμβολές στο έργο του και «καπελώματα». Το ερώτημα αν αυτά τα προσόντα θα βοηθήσουν στην αγαστή συνεργασία του με τον Π. Ψωμιάδη θα απαντηθεί εν καιρώ… Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο νομάρχης την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος τον έβαλε στο πλευρό του.
Οι έξι «εκλεκτοί» της τελευταίας στιγμής…
Χαλκιδική: Ο Γιώργος Ιωάννης τοποθετήθηκε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής μετά τη σθεναρή άρνηση του σημερινού νομάρχη Χαλκιδικής Αστέριου Ζωγράφου να μπει στη συγκεκριμένη θέση στο ψηφοδέλτιο του Π. Ψωμιάδη. Ο κ. Ιωάννης είναι 51 χρόνων, εφοριακός στο επάγγελμα και αντινομάρχης Χαλκιδικής από το 2007.
Κιλκίς: Έπειτα από μία περίεργη καραμπόλα, που προκλήθηκε από «φάλτσα» του Π. Ψωμιάδη, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς τοποθετήθηκε ο Χρήστος Γκουντενούδης. Είναι 49 χρόνων, γεωπόνος, και διετέλεσε αντινομάρχης από το 2008 έως το 2009.
Πέλλα: Ο πρώην δήμαρχος της Κρύας Βρύσης Θεόδωρος Θεοδωρίδης επιλέχθηκε για αντιπεριφερειάρχης Πέλλας. Είναι 54 χρόνων, αρχιτέκτονας και πολύτεκνος, ενώ μέχρι σήμερα είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στη νομαρχία της Πέλλας.
Ημαθία: Ο νομάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καραπαναγιώτης θα είναι ο «γαλάζιος» υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στο νομό του. Αν και φοροτεχνικός, ασχολήθηκε επαγγελματικά με την παραδοσιακή μουσική.
Πιερία: Η μόνη γυναίκα υποψήφια αντιπεριφερειάρχης στο ψηφοδέλτιο του Π. Ψωμιάδη είναι η Σοφία Μαυρίδου. Η αναστάτωση με τη «θυσία» του Διονύση Ψωμιάδη την ευνόησε και της χάρισε τη θέση της υποψήφιας αντιπεριφερειάρχη Πιερίας. Είναι 46 χρόνων, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και αντινομάρχης Πιερίας.
Σέρρες: Ο πρώην δήμαρχος Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης είναι ο «γαλάζιος» υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Σερρών. Είναι ο γηραιότερος των αντιπεριφερειαρχών και ο Π. Ψωμιάδης τον επέλεξε ανάμεσα από 18 άλλα «γαλάζια» στελέχη που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου