Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Σ. Ξυνίδης: Ο νέος ένοικος του Διοικητηρίου

Τι αλλάζει στη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης
Με τα προεδρικά διατάγματα που αναμένεται να εκδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και τα οποία θα ξεκαθαρίζουν το θολό τοπίο των αρμοδιοτήτων των υπουργών και των υφυπουργών του νέου κυβερνητικού σχήματος, θα διευκρινιστεί και η δομή και η λειτουργία της γενικής γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης (πρώην ΥΜΑΘ). Εικάζεται πάντως ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα εγκαταλείψει τη Θεσσαλονίκη.
Χθες στη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) Μάρκος Μπόλαρης “παρέδωσε” στον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτη Ξυνίδη. Η διαδικασία, λόγω του κενού των αρμοδιοτήτων, δεν είχε το τυπικό της παράδοσης - παραλαβής, ωστόσο σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο που ενδεχομένως να προσδώσει λόγο ύπαρξης σε μια απονεκρωμένη τους τελευταίους 11 μήνες διοικητική δομή. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μακεδονίας - Θράκης (ο γεωγραφικός προσδιορισμός από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Τύπου) είχε σύντομη συνάντηση και με την υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται να “μετακομίσει” στην Αθήνα, όπου θα αναλάβει νέα καθήκοντα, καθώς σήμερα εμφανίζεται να μη διαθέτει αντικείμενο και αρμοδιότητες.
Να σημειωθεί ότι στην επίσημη ενημέρωση της γενικής γραμματείας Τύπου αναφέρεται ότι “οι αρμοδιότητες του υπουργείου Εσωτερικών που έχουν σχέση με την αναπτυξιακή διάσταση της πολιτικής της αποκέντρωσης θα μεταφερθούν στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ώστε να συνδεθούν με την γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική”, δηλαδή στον Σ. Ξυνίδη, ενώ τα θέματα “μεταναστευτικής πολιτικής”, τα οποία χειριζόταν η κ. Τζάκρη, έχουν ενταχθεί στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα δε με στέλεχος της γενικής γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, οι υπάλληλοι που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών βρίσκονται εν αναμονή εξελίξεων, που σημαίνει ότι πιθανόν η δομή της γενικής γραμματείας, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, ή θα μεταφερθεί ή θα ενταχθεί στο δυναμικό υπό τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μακεδονίας - Θράκης. Ενδεικτικό είναι ότι χθες ο Μ. Μπόλαρης, υποψήφιος πλέον περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι ο Σ. Ξυνίδης ανέλαβε να “τρέξει” τη νέα επιχειρησιακή μονάδα ανάπτυξης, η οποία, όπως είπε, είναι μια “δομή απόλυτης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης” και αποσκοπεί να διεκπεραιώνει γραφειοκρατικές διαδικασίες γύρω από επιχειρηματικές υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου