Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Κλήση σε απολογία για τρεις του Παπαγεωργόπουλου

Σε απολογία για «σοβαρή παράβαση καθήκοντος» καλούνται τρία στελέχη της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων δύο έχουν συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Γκιουλέκα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δύο εν ενεργεία αντιδήμαρχοι, καθώς και ο πρόεδρος της δημαρχιακής επιτροπής έλαβαν κλήση σε απολογία από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για υπόθεση που αφορά την παράνομη απευθείας ανάθεση του έργου μεταφοράς παιδιών με λεωφορεία σε παιδικούς σταθμούς του δήμου. Οι τρεις εγκαλούνται, διότι δεν συμμορφώθηκαν σε απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152, η οποία ακύρωσε το σχετικό διαγωνισμό. Κατόπιν αυτού η διοίκηση του δήμου έπρεπε να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου σε αυτόν που έκανε την καλύτερη οικονομική προσφορά. Αντ’ αυτού όμως το έργο ανατέθηκε στο δεύτερο μειοδότη, ο οποίος -συμπτωματικά- είναι ο ίδιος που αναλαμβάνει το έργο όλα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού περίπου 100.000 ευρώ, το οποίο ενδέχεται να πληρωθεί εις διπλούν, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος μειοδότης προσέφυγε στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκε.
Μπελάς για Γκιουλέκα
Εγκαλούμενοι για την υπόθεση είναι ο πρόεδρος της δημαρχιακής επιτροπής Κώστας Καζαντζίδης και οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Νίκος Μακραντωνάκης και Κοινωνικής Πολιτικής Αστέρης Δεληγιάννης. Ο τελευταίος είχε δηλώσει εδώ και πολύ καιρό ότι δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος. Οι άλλοι δύο όμως έχουν περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο, το οποίο ανακοίνωσε προ ημερών ο Κώστας Γκιουλέκας. Η εξέλιξη αυτή, για την οποία είναι άγνωστο εάν έχει ενημερωθεί ο «γαλάζιος» υποψήφιος, αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς, καθώς ακυρώνει ως έναν βαθμό το μήνυμα περί «κάθαρσης» και «απαλλαγής από το αμαρτωλό κατεστημένο» του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο επιχειρεί να περάσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Η υπόθεση
Η υπόθεση χρονολογείται εδώ και δύο χρόνια. Στο διαγωνισμό, ο οποίος διενεργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2008 και αφορούσε τη μεταφορά των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς για τη σχολική περίοδο 2008-2009, είχαν λάβει μέρος έξι εταιρείες. Τέσσερις εξ αυτών κόπηκαν είτε για ελλιπή δικαιολογητικά είτε γιατί δεν πληρούσαν τις τεχνικές προδιαγραφές. Μία από τις εταιρείες που απερρίφθησαν κατέθεσε ένσταση στη δημαρχιακή επιτροπή, η οποία την απέρριψε. Ακολούθως προσέφυγε στον τότε περιφερειάρχη Γιώργο Τσιότρα ζητώντας την ακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού. Ο κ. Τσιότρας απέρριψε το αίτημα και κατόπιν αυτού η εταιρεία προσέφυγε στην Επιτροπή του άρθρου 152, όπου δικαιώθηκε. Έπειτα από αυτό η διοίκηση του δήμου, η οποία στο μεταξύ είχε προλάβει να ανακηρύξει ανάδοχο και είχε υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης, έπρεπε είτε να επαναλάβει το διαγωνισμό, είτε, επειδή δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια, να αναθέσει το έργο στον πρώτο μειοδότη, ο οποίος ήταν η προσφεύγουσα εταιρεία. Οι ιθύνοντες όμως δεν έπραξαν τίποτε από τα δύο, αγνόησαν την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152, με αποτέλεσμα να καλούνται σήμερα σε απολογία για «σοβαρή παράβαση καθήκοντος», η οποία ενδέχεται να κοστίσει στο δήμο αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Οι κληθέντες σε απολογία πρέπει εντός των επόμενων ημερών να αποστείλουν το απολογητικό υπόμνημά τους στην περιφέρεια, η οποία εν συνεχεία θα κρίνει εάν θα τους επιβληθεί η ποινή της έκπτωσης από το αξίωμα, ενώ θεωρείται βέβαιο πως ο σχετικός φάκελος θα αποσταλεί και στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΕΣ
ΑΕΡΟΠΑΝΟ με το σύνθημα «Καθαρά χέρια, καθαρές ιδέες» έχει αναρτηθεί εδώ και μερικές ημέρες στην περιφερειακή. Είναι ανυπόγραφο προς το παρόν, αλλά αφορά υποψήφιο περιφερειάρχη. Παρότι λείπει η υπογραφή, η οποία θα εμφανιστεί εντός των ημερών, είναι ολοφάνερο τουλάχιστον ποιον δεν αφορά…
ΣΤΗ ΛΥΣΗ της μικρής αγγελίας φαίνεται πως θα καταφύγει τελικώς η Νέα Δημοκρατία, για να βρει υποψήφιο για το δήμο Νεάπολης-Συκεών. Ο τελευταίος εναπομείνας, δήμαρχος Πεύκων Στέλιος Συμεωνίδης, διεμήνυσε προς τη Διοικούσα ότι δεν θα κατέβει. Προηγήθηκε, πληροφορούμαι, δημοσκόπηση γνωστής εταιρείας, η οποία ήταν αποκαρδιωτική. Από τη Μητροπολίτου Ιωσήφ χτύπησαν διάφορες πόρτες (Ορφανού, Καρακουλάκη, Χατζηκυριάκου, Ταμουρίδου κ.ά.), χωρίς όμως ανταπόκριση. Τον Δημήτρη Ζιγκερίδη, δημοτικό σύμβουλο Νεάπολης, που θα ήταν μια λύση, δεν τον θέλουν Βαρτζόπουλος και Δημόπουλος, ενώ τον Βασίλη Μιχαηλίδη, δημοτικό σύμβουλο Συκεών, ο οποίος προσφέρεται, δεν τον θέλουν τοπικοί «γαλάζιοι».
ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ προσβλέπουν ακόμη στο δήμαρχο Νεάπολης Νάκη Λαδόπουλο, ελπίζοντας ότι τελικώς θα κατέβει στις εκλογές, εάν δεν είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον Μπόλαρη. Θεωρητικώς το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται, αντιθέτως αναζωπυρώθηκε μετά την τελευταία σύσκεψη που είχε ο Νάκης με τη δημοτική ομάδα του. Σε αυτήν δεν ανήκει πλέον ο Μιχάλης Πάππου, τον οποίο ο Νάκης καθαίρεσε από αντιδήμαρχο, επειδή, όπως είπε, μιλούσε πολύ απαξιωτικά για τον ίδιο. Όλα αυτά πάντως ελάχιστα απασχολούν τον Σίμο, ο οποίος αύριο διοργανώνει την πρώτη μεγάλη σύσκεψη του συνδυασμού του στις Συκιές, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η σύνθεση του ψηφοδελτίου.
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ανεξάρτητου συνδυασμού και όχι υποστηριζόμενος από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ο Σωτήρης Σιωμάδης. Στο παρελθόν είχε διατελέσει αντιδήμαρχος Αγίου Παύλου επί δημαρχίας Διαμαντή Παπαδάμ, ο οποίος είχε εκλεγεί με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Ανεξάρτητη -και όχι υποστηριζόμενη από ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ- δηλώνει και η Κυριακή Μάλαμα, υποψήφια στο δήμο Σιθωνίας. Εδώ που τα λέμε μετά τις τελευταίες διασπάσεις του χώρου ακόμη και ο αυτοπροσδιορισμός φαντάζει αδύνατος.
ΟΙ ΑΓΑΣΤΕΣ σχέσεις του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του δημάρχου Αγίου Αθανασίου και υποψηφίου στο δήμο Χαλκηδόνας Άρη Αραμπατζή, καθώς και η συναντίληψή τους σε θέματα διαχείρισης του δημοσίου χρήματος είναι γνωστές. Συνεπώς η αλληλοϋποστήριξη στις εκλογές θεωρείται αυτονόητη, δεδομένου ότι και οι δύο διαθέτουν το «γαλάζιο» χρίσμα. Πληροφορούμαι όμως ότι εσχάτως η συνεργασία αυτή υπερέβη κάποια εσκαμμένα. Συγκεκριμένα μαθαίνω πως πρωτοπαλίκαρο του Ψωμιάδη στην περιοχή απειλεί «γαλάζια» στελέχη, τα οποία δεν συγκινούνται από τη λύση Αραμπατζή και στρέφονται στον έτερο «γαλάζιο» υποψήφιο Δαϊκούδη. Θυμίζω ότι με τον Δαϊκούδη συντάσσεται και ο Γιάννης Μπίκος, ο οποίος για το «σύστημα Ψωμιάδη» είναι ό,τι και το κόκκινο πανί για τον ταύρο.
ΚΟΥΙΖ για προχωρημένους. Πόσο στοίχισε σε «γαλάζιο» υποψήφιο δήμαρχο της δυτικής Θεσσαλονίκης η προσέλκυση στο συνδυασμό του «πράσινου» αυτοδιοικητικού στελέχους; Η… περιφραστική απάντηση είναι «όσα και τα χρέη που κουβαλά ο νυν σύμμαχος και πρώην αντίπαλος από προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση». Την ακριβή αριθμητική απάντηση τη γνωρίζουν μόνον οι δυο τους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ περιοδείες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του δήμου Παύλου Μελά ξεκινά από σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος. Σήμερα θα περιοδεύσει στη λαϊκή αγορά της οδού Μπουμπουλίνας και θα συνομιλήσει με καταστηματάρχες στην οδό Μακρυγιάννη, ενώ αύριο, στις 6 το απόγευμα, θα παραστεί στον αγιασμό του Γυμναστικού Συλλόγου Ηλιούπολης. Προ ημερών έγινε και η πρώτη συγκέντρωση του συνδυασμού «Ανάπτυξη για τον άνθρωπο», στην οποία παρέστη και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ το 2006 στην Πολίχνη Δημήτρης Φερενίδης, ο οποίος συντάσσεται με τον Διαμαντή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου