Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η κρίση... σηκώνει τσιγάρο

«Απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά... επιτρέπεται» θα μπορούσαν να γράφουν οι πινακίδες σε πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Η μεγάλη πτώση του τζίρου, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%, οδήγησε πολλούς εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ - μπαρ να ξαναβγάλουν από χτες τα σταχτοδοχεία στα τραπέζια, παραβιάζοντας ουσιαστικά τη νομοθεσία, που προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.
Ωστόσο η πλειοψηφία των καταστημάτων εξακολουθεί να εφαρμόζει το νόμο, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι η απαγόρευση θα εφαρμοστεί, παρόλο που ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε χτες ότι «το Δεκέμβριο θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία εφαρμογής του».
Οι εστιάτορες, παρόλο που δηλώνουν «υπέρ» επί της αρχής του αντικαπνιστικού νόμου, κήρυξαν ανυπακοή, λόγω της μεγάλης κρίσης, ζητώντας στην πράξη «μεταβατική περίοδο εφαρμογής» του, δηλαδή ουσιαστικά να μην εφαρμοστεί κατά την περίοδο του φετινού χειμώνα.
«Τα πρώτα κρύα βράδια που είχαμε την περασμένη εβδομάδα ήμασταν για κλάματα. Δεν υπήρχε άνθρωπος στα εστιατόρια. Εμείς δε ζητάμε κανέναν να παρανομήσει, εφαρμόζουμε το νόμο, διατηρούμε τις επιγραφές, όμως σε ένδειξη διαμαρτυρίας τοποθετούμε ξανά τα σταχτοδοχεία στα τραπέζια. Δεν μπορεί να λειτουργούμε εμείς ως όργανα απαγόρευσης και επιβολής κυρώσεων. Πρέπει να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία και να διαφυλαχθούν και τα δικαιώματα των καπνιστών, που αποτελούν το 46% των πολιτών, με ειδικούς χώρους καπνίσματος, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο Παναγιώτης Γκόφας, πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Θεσσαλονίκης.

Εμφύλιος για τα τασάκια

Την απόφαση «λευκής απεργίας» στον αντικαπνιστικό νόμο δεν υιοθετούν όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
«Είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την κίνηση, γιατί επαναφέροντας τα σταχτοδοχεία, δεν κινδυνεύουμε μόνο εμείς από τις κυρώσεις, αλλά και οι πελάτες μας, που άθελά τους γίνονται συνένοχοι στην παραβίαση του νόμου. Εμείς λέμε ότι πρέπει να εξαντληθούν οι δικαστικές διαδικασίες και έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 350 αιτήσεις για προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος και αντισυνταγματικός ο αντικαπνιστικός νόμος», δήλωσε ο Ηλίας Καλιώρας, γ.γ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ).

Απέχουν από τους ελέγχους
Οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχουν ατονήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, κυρίως λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά και της αδυναμίας πολλών δήμων να ανταποκριθούν στην πραγματοποίηση των ελέγχων.
«Το κράτος μοιράζει αρμοδιότητες στους δήμους και καλά κάνει, όμως δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε καθημερινά με το προσωπικό που διαθέτουμε. Κάναμε 2.000 ελέγχους σε καταστήματα στα οποία ενημερώσαμε για τις διατάξεις που προβλέπονται και βεβαιώσαμε 55 παραβάσεις. Οταν έχουμε καταγγελίες, επιλαμβανόμαστε, όμως δεν μπορούμε να βρισκόμαστε παντού, όταν έχουμε παράνομη στάθμευση, παρεμπόριο, λαϊκές αγορές και πολλές ακόμη αρμοδιότητες και δεν έχει εγκριθεί η πρόσληψη ακόμη 150 αστυνομικών που χρειαζόμαστε», τόνισε ο Θόδωρος Αθανάσαρος, αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τριτοκοσμικές πρακτικές
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Σκάι», χαρακτήρισε «τριτοκοσμικό, πριν εφαρμοστεί ένας νόμος ή πριν δείξει στην πράξη τις αδυναμίες του, να τον αλλάζεις». Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στην «απροθυμία των δήμων να κάνουν ελέγχους λόγω δημοτικών εκλογών» και πρόσθεσε ότι «το Δεκέμβριο θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία εφαρμογής του νόμου». «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν νομοθέτη και στην κυβέρνηση που πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους είναι η άρνηση της κοινωνίας να συμμορφωθεί», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος θα εφαρμοστεί. Αλλάζει αντιλήψεις και νοοτροπίες. Πρέπει να εφαρμοστεί για τη δημόσια υγεία, το δημόσιο καλό, για τα παιδιά μας».
Σήμερα το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ και των εκπροσώπων των εστιατόρων για το θέμα, οι οποίοι ζητάνε μεταβατική περίοδο εφαρμογής του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου