Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά από τα άσχημα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές ανάγκες των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και γενικά μειώνουν τις απαιτήσεις των ανθρώπων και προκαλούν αναταράξεις στους οικογενειακούς λογαριασμούς εξόδων, θα ήταν σκόπιμο να ασχοληθούμε στο φύλλο αυτό με οικολογικό και παράλληλα οικονομικό θέμα, το οποίο αφορά την οικονομία και το όφελός μας από τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών που όλοι χρησιμοποιούμε.
Οι περισσότερες συσκευές στο σπίτι ή το γραφείο συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και αν έχετε θέσει τη συσκευή σε κατάσταση μη λειτουργίας. Ο φούρνος μικροκυμάτων, η τηλεόραση, ο εκτυπωτής, σε «προδίδουν» για το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας , καθώς καταναλώνουν με έναν αόρατο και μυστηριώδη τρόπο ηλεκτρικό ρεύμα.
Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό με πολλές ονομασίες. «Διαρροή ρεύματος σε κατάσταση μη λειτουργίας» θα μπορούσε να είναι η πιο ακριβής περιγραφή στα ελληνικά. Στα αγγλικά, υπάρχουν πιο «ελεύθερες αποδόσεις» όπως: «vampire energy» ή «phantom load» παρόλα αυτά οι πιο κοινές ονομασίες είναι «standby loss» και «standby/ off electricity consumption».
Οι ενεργειακές απώλειες που καταγράφονται υπολογίζονται σε εκατομμύρια wh και εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που διοχετεύονται , χωρίς λόγο, στην ατμόσφαιρα. Εκτός από την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, η σιωπηλή αυτή κατανάλωση ρεύματος μεταφράζεται σε εκατοντάδες χαμένα ευρώ που ξοδεύουμε σε ετήσια βάση παρά τη θέλησή μας.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κατανάλωση ενέργειας των ηλεκτρικών συσκευών που ήταν σε θέση απενεργοποίησης/ αναμονή, υπολογίζεται σε 50 Twh, μία τιμή που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ρεύματος της Ελλάδας. Η απώλεια αυτή μεταφράζεται σε ένα κόστος 7 δις ευρώ και μια επιβάρυνση 20 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.
Εκτιμάται ότι οι ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν άσκοπα ετησίως το 5% της συνολικής κατανάλωσης στα νοικοκυριά μας.
Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στο 20% σε πολλές περιπτώσεις που η προσοχή ή αμέλειά μας είναι μειωμένες στη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών.
Πώς θα πολεμήσετε τα «Βαμπίρ»:
Α) Ο πιο απλός τρόπος είναι να βγάλετε από την πρίζα τους φορτιστές που χρησιμοποιείτε συνήθως, όπως κινητών τηλεφώνων, μπαταριών, φωτογραφικών μηχανών κλπ. Θυμηθείτε ότι ένας φορτιστής, καταναλώνει ρεύμα ακόμη και όταν τον αποσυνδέσετε από τη συσκευή, αφήνοντας τον στην πρίζα.
Β) Ελέγξτε για την πιστοποίηση energy star όταν αγοράζετε ηλεκτρικές συσκευές, καθώς αυτή η σήμανση εγγυάται τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ρεύματος σε κατάσταση αναμονής.
Γ) Τοποθετήστε ειδικά πολύμπριζα που ελέγχουν τη λειτουργία των συσκευών και «κόβουν» αυτόματα την παροχή ρεύματος για να σταματήσουν τις απώλειες.
Δ) Ρυθμίστε τον θερμοστάτη των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς c το καλοκαίρι και στους 20 βαθμούς το χειμώνα.
Ε) Ανάψτε το θερμοσίφωνα μόνο όσο χρειάζεστε για να ζεσταθεί το νερό και ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 40-50 βαθμούς το καλοκαίρι.
ΣΤ) Ρυθμίστε το διακόπτη του πλυντηρίου στους 30 βαθμούς.
Ζ) Φροντίστε να εφαρμόζουν οι κατσαρόλες στις εστίες της κουζίνας και μαγειρέψτε με σκεπασμένη την κατσαρόλα και σβήστε το φούρνο ή την εστία 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό.
Η) Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με ειδικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης προκειμένου να καταναλώνετε 5 φορές λιγότερο ρεύμα, ενώ οι λαμπτήρες αυτοί έχουν 10 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Θ)Κλείνετε τις συσκευές, όπως η τηλεόραση, το dvd και το στερεοφωνικό από το διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο, γιατί έτσι συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου