Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Κ. ΚΟΥΒΑΣ


Στην τελετή λήξης του 6ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας
συμμετείχε ο 84χρονος Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος για πρώτη φορά εμφανίστηκε δημόσια δίπλα στον αδελφό του Ραούλ από το 2006, όταν και του είχε μεταβιβάσει την Προεδρία της χώρας για λόγους υγείας. Ντυμένος με ανεπίσημη περιβολή, ο Φιντέλ, αφού καταχειροκροτήθηκε από τους περίπου 1.000 συνέδρους που βρίσκονταν στην αίθουσα, κάθισε στην κεντρική σειρά των επισήμων, παρακολουθώντας τις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο έμελλε να επιφέρει πρωτόγνωρες αλλαγές και ανατροπές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Σε ειδικό μήνυμά του (δόθηκε χθες στον Τύπο) ο Φιντέλ Κάστρο επιβεβαίωσε τα όσα είχε ανακοινώσει το Μάρτιο πως παραιτείται από τη θέση του πρώτου γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, του οποίου ηγούνταν από την ίδρυσή του, το 1965. Το Συνέδριο ενέκρινε την εκλογή του Ραούλ Κάστρο στο αξίωμα του πρώτου γραμματέα του Κ.Κ. της Κούβας αλλά και του 80χρονου Χοσέ Ματσάδο Βεντούρα ως δεύτερου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Άνευ προηγουμένου μεταρρυθμίσεις
Πέρα, όμως, από την ιστορική αυτή αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος, το Συνέδριο ενέκρινε άνευ προηγουμένου μεταρρυθμίσεις για τη σύγχρονη ιστορία της Κούβας. Τα περίπου 300 μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο προτάθηκε από τον Ραούλ Κάστρο, έχουν ως στόχο τη διάσωση της οικονομίας, αν και συνεπάγονται την πλήρη ανατροπή του σοσιαλιστικού μοντέλου που ίσχυε εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στα 300 αυτά μέτρα περιλαμβάνονται η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, το άνοιγμα στην ιδιωτική οικονομία, η κατάργηση των δελτίων παροχής τροφίμων, η αυτονομία των κρατικών επιχειρήσεων, το άνοιγμα στα ξένα κεφάλαια, η μεταρρύθμιση του τομέα γεωργίας κ.ά.
Σημειώνεται πως ο Ραούλ Κάστρο είχε ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο μέτρα βάσει των οποίων προβλεπόταν η απόλυση περίπου 500.000 δημοσίων υπαλλήλων, ενώ για πρώτη φορά από το 1959 προβλέπεται να επιτραπούν η αγορά και η πώληση κατοικιών, με τη διαβεβαίωση ωστόσο ότι δεν θα επιτραπεί η υπερσυγκέντρωση ιδιωτικής περιουσίας. «Στον εκσυγχρονισμό του οικονομικού μοντέλου ο σχεδιασμός θα έχει το προβάδισμα, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τις τάσεις της αγοράς» αναφέρεται στην απόφαση του Συνεδρίου, που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο Cubadebate.cu, στην οποία υπογραμμίζεται, πάντως, ότι «μόνο ο σοσιαλισμός είναι ικανός να νικήσει τις δυσκολίες και να διαφυλάξει τις κατακτήσεις της επανάστασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου