Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ο Ρουμπινί εξηγεί γιατί έπεσε έξω στις προβλέψεις του

Ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Ν.Υόρκης, Νουριέλ Ρουμπινί, είναι γνωστός για τις δυσοίωνες προβλέψεις του, ειδικά για την Ελλάδα.
Πέρυσι, στη διάρκεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, είχε προβλέψει ότι «η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες». Η πρόβλεψή του βέβαια, δεν επαληθεύτηκε. Σε συνέντευξη που έδωσε στην Spiegel Online εξηγεί πού οφείλεται το γεγονός ότι έπεσε έξω.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel Online, ο Ρουμπινί ρωτήθηκε, πού οφείλεται το γεγονός ότι ο «προφήτης της κρίσης» διαψεύδεται. 
 
«Την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε μία σχετικά ριζοσπαστική στροφή με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Νομίζω ότι όλοι εξεπλάγησαν από αυτό. Αλλά και η ίδρυση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) βοηθά τα ευρωπαϊκά κράτη και τις τράπεζες. Με τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση οι Ευρωπαίοι εξετάζουν μία ενίσχυση του ενοποιητικού σχεδίου τους. Και εν τέλει έχει αλλάξει η στάση των Γερμανών: αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι εφικτή μία συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενόσω βρίσκονται σε κίνδυνο η Ιταλία και η Ισπανία. Και ότι η κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να επεκταθεί σε χώρες όπως η Κύπρος», η απάντησή του.
 
Πάντως, συνεχίζει ακάθεκτος τις προβλέψεις τους, τις οποίες έχεις κάνει επάγγελμα έχοντας ιδρύσει μάλιστα και εταιρία consulting ειδική σε προβλέψεις του είδους.
 
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν κάποιοι πελάτες του διαμαρτυρήθηκαν, επειδή ακλουθώντας τις συμβουλές τους πόνταραν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Ρουμπινί απάντησε ευθέως «Όχι».
 
«Κάνω ιδιαίτερα λεπτομερείς προβλέψεις, οι οποίες όμως πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτές, παρά μόνο ως τίτλοι. Για παράδειγμα ήμουν ένας από τους πρώτους που προέβλεψαν τις ακριβείς επιπτώσεις του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και της ενδεχόμενης τραπεζικής ένωσης. Δεν υπάρχουν πολλοί που ταξιδεύουν, όπως εγώ, για δύο εβδομάδες και συνομιλούν (με τους υπευθύνους) στη Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Αθήνα, για να βγάλουν στη συνέχεια τα συμπεράσματά τους».
 
Για να αποφευχθεί η περαιτέρω συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας ο κ. Ρουμπινί θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες της κρίσης, ώστε να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους. Επιπλέον, χώρες όπως η Γερμανία θα πρέπει να ενισχύσουν την εσωτερική τους ζήτηση μειώνοντας τη φορολογία, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο την νομισματική της πολιτική, υποστηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου