Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Στον δρόμο 11.00 μαθητές

Χωρίς λεωφορεία η νέα σχολική χρονιά.
Οι δήμοι της Θεσσαλονίκης προσπαθούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.
Παράτησαν στον δρόμο 11.00 μαθητές
Οδικώς με τους γονείς τους, πεζή, με την αστική συγκοινωνία ή με όποιο άλλο μέσο διέθεταν έφτασαν χθες στα σχολεία για τον καθιερωμένο αγιασμό οι μαθητές της περιφέρειας του νομού Θεσσαλονίκης.
Τα λεωφορεία που μίσθωνε η νομαρχία για τη μεταφορά τους τράβηξαν χειρόφρενο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά ακόμη να περιμένουν στις στάσεις. Τα δύσκολα αρχίζουν από σήμερα, με την έναρξη των μαθημάτων, καθώς οι περισσότεροι γονείς εργάζονται και αδυνατούν να τα μεταφέρουν, ενώ οι δήμοι δεν έχουν την αρμοδιότητα αλλά ούτε τα χρήματα για να μισθώσουν λεωφορεία.
Ως εκ τούτου, από σήμερα αναμένεται να επικρατήσει χάος και μεγάλες καθυστερήσεις των παιδιών στις τάξεις, αφού στις απομακρυσμένες περιοχές του νομού δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία και τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ δεν συμβαδίζουν με το ωράριο των σχολείων.
Αλλά και σε περιοχές όπου υπάρχει αστική συγκοινωνία σημειώνονται ανάλογα προβλήματα με τα δρομολόγια, ενώ οι γονείς είναι άκρως επιφυλακτικοί έως και φοβισμένοι για να επιτρέψουν την επιβίβαση των παιδιών τους στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, όπου δεν υπάρχουν καν ζώνες ασφαλείας. Οι γονείς βρίσκονται σε κατάσταση υστερίας για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ οι δήμαρχοι από την πλευρά τους προσπαθούν με χίλιους δυο τρόπους να βρουν λύση για να μεταφερθούν με ασφάλεια τα παιδιά στα σχολεία.
“Αν δεν βρεθεί λύση τις επόμενες ημέρες, θα ζητήσω από τους γονείς να κλείσουμε τα σχολεία της περιοχής. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε 1.100-1.200 παιδιά να μετακινούνται όπως-όπως. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της”, τόνισε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε πως ο δήμος θα μπορούσε να βοηθήσει στο πρόβλημα, αλλά δεν είναι εύκολο. “Χρειαζόμαστε 21 πούλμαν ημερησίως, για να μεταφέρονται τα παιδιά στα σχολεία των κατά τόπους δημοτικών διαμερισμάτων. Επίσης, η αρμοδιότητα θα δοθεί στους δήμους από τον Ιανουάριο με τον Καλλικράτη”, συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Στον Σοχό τα παιδιά ακόμη περιμένουν
Μετ’ εμποδίων άρχισε χθες η σχολική χρονιά για τους μαθητές του δήμου Σοχού, αφού τα παιδιά που φοιτούν στο γενικό λύκειο ακόμη περιμένουν στη στάση να περάσουν τα λεωφορεία. “Δυστυχώς όμως άδικα, καθώς το θέμα της μετακίνησης των μαθητών δεν έχει διευθετηθεί και δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος θα αναλάβει τη μετακίνησή τους”, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεοφάνης Παππάς. Πρόκειται, όπως είπε, για μείζον ζήτημα για την περιοχή, τόσο από οικονομική όσο και από λειτουργική άποψη, καθώς οι περισσότεροι γονείς είναι εργαζόμενοι και δεν μπορούν μεταφέρουν τα παιδιά τους.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο σε ολόκληρη την επαρχία Λαγκαδά, κυρίως στους εννέα δήμους που δεν καλύπτονται από την αστική συγκοινωνία και εξυπηρετούνται από το ΚΤΕΛ.
“Η εικόνα που διαμορφώσαμε χθες είναι απογοητευτική, με εκατοντάδες γονείς να αγωνιούν τι θα γίνει από σήμερα με τα παιδιά τους”, δήλωσε η έπαρχος Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή. Για παράδειγμα, όπως είπε, στο γενικό λύκειο Λαγκαδά φοιτούν 400 μαθητές, από τους οποίους περίπου 200 μετακινούνταν με λεωφορεία, γιατί κατοικούν σε διάφορες περιοχές του Λαγκαδά. “Οι μετακινήσεις είναι δύσκολες, γιατί είναι μεγάλες οι αποστάσεις και το ΚΤΕΛ και ο ΑΑΣΘ δεν μπορούν να φτιάξουν δρομολόγια εναρμονισμένα με το ωράριο των σχολείων”, τόνισε η έπαρχος. Για αυτόν τον λόγο έστειλε χθες επείγουσα επιστολή στον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Χρήστο Στεφανίδη, ζητώντας να προωθηθεί άμεσα πρόταση για την τροποποίηση των δρομολογίων, ώστε οι μαθητές να φτάνουν εγκαίρως στα σχολεία.
“Θα μισθώσουμε λεωφορεία”
Ο δήμαρχος Πεύκων Στέλιος Συμεωνίδης βρέθηκε και αυτός σε δύσκολη θέση χθες με τους διαμαρτυρόμενους γονείς και τα παιδιά που έπρεπε να μεταφερθούν στα σχολεία. “Ευτυχώς για μας καταφέραμε να λύσουμε το θέμα του γυμνασίου με τον ΟΑΣΘ και για τα παιδιά του γυμνασίου θα μισθώσουμε δύο πούλμαν του δήμου. Και για τα δημοτικά είμαστε σε επαφή με τους γονείς να βρούμε λύση, ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια”, υπογράμμισε ο κ. Συμεωνίδης. Πρόσθεσε ότι ο δήμος θα βρει λεφτά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει συνέχεια. “Ακόμη και κόντρα στον νόμο μπορώ να πάω και να διαθέσω λεφτά από όπου μπορώ. Αλλά χρειάζεται οριστική λύση και όχι ημίμετρα”.
Να μην πληρώσουν οι γονείς
Προβληματισμένη εμφανίζεται η διοίκηση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων νομού Θεσσαλονίκης, η οποία επιμένει ότι, έστω την ύστατη ώρα, οι δήμοι μπορούν να αναλάβουν το έργο των μαθητικών δρομολογίων. Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Γιώργος Θώμογλου τόνισε πως οι δήμοι, βάσει του σχεδίου “Καλλικράτης”, θα αναλάβουν την αρμοδιότητα από τον Ιανουάριο. “Θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει από τώρα. Και βέβαια επειδή πολλά ακούστηκαν σχετικά με το να χρηματοδοτήσουν οι γονείς τα λεωφορεία, η ομοσπονδία είναι κατηγορηματικά αντίθεση. Δεν μπορεί οι γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες της πολιτείας”, υπογράμμισε ο κ. Θώμογλου.
Ο άγονος διαγωνισμός της νομαρχίας και οι ευθύνες.
Η νομαρχία Θεσσαλονίκης, μετά τον άγονο διαγωνισμό για τα μαθητικά δρομολόγια και τις ευθύνες που της καταλόγισαν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης για απευθείας μισθώσεις τουριστικών λεωφορείων, αναγκάστηκε να σηκώσει τα χέρια ψηλά, περιμένοντας να δώσουν λύση τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας. Επίσης είναι υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με την κοινή υπουργική απόφαση του 1998, η οποία προβλέπει πως μαθητές περιοχών που καλύπτονται από την αστική συγκοινωνία θα μετακινούνται με αυτήν ανεξαρτήτως της απόστασης της στάσης από το σχολείο. “Πλέον η ευθύνη ανήκει στην πολιτεία και συγκεκριμένα στα αρμόδια υπουργεία, τα οποία προς το παρόν σιωπούν”, δήλωσε ο αντινομάρχης Παιδείας Μίμης Φωτόπουλος.
Στο Ασβεστοχώρι γύρισαν την πλάτη στους “επίσημους”
Ένταση όταν η αντιδήμαρχος Παιδείας προσπάθησε να απευθύνει χαιρετισμό
- Αποχή από τον αγιασμό στο Παλαιόκαστρο
Χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, πραγματοποιήθηκε χθες ο καθιερωμένος αγιασμός της νέας σχολικής χρονιάς.
Και μπορεί για πολλούς η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου να κέρδισε το στοίχημα αφού παρά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις και τη λειτουργία 800 σχολείων με διευρυμένο ωράριο σε όλη την Ελλάδα να μην υπάρχουν πολλά κενά εκπαιδευτικών, ωστόσο ο ακριβής αριθμός των εκπαιδευτικών που τελικά θα συνταξιοδοτηθούν θα φανεί στις αρχές Οκτωβρίου και όχι τώρα.
Μπορεί η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά και οι δύο υφυπουργοί Εύη Χριστοφιλοπούλου και Ιωάννης Πανάρετος να απηύθυναν χαιρετισμούς με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από αντίστοιχες σχολικές μονάδες της πρωτεύουσας και όχι στην περιφέρεια, στο δημοτικό σχολείο Ασβεστοχωρίου όμως οι γονείς γύρισαν κυριολεκτικά την πλάτη στους εκπροσώπους φορέων, διαμαρτυρόμενοι έτσι για την κατάσταση της σχολικής στέγης στην περιοχή. "Δημιουργήθηκε μια μικροένταση όταν η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου προσπάθησε να απευθύνει χαιρετισμό. Εμείς είπαμε ότι αρνούμαστε να ακούσουμε άλλα ψεύτικα λόγια και γυρίσαμε την πλάτη μας, για να δείξουμε την αγανάκτησή μας" ,εξηγεί ο πρόεδρος τους Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γ. Γαρυφάλλου.
Λύση στο Ωραιόκαστρο αλλά και αποχή!
Στο και πέντε και έπειτα από παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων βρέθηκε λύση για το 4ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου, το οποίο ενώ ήταν έτοιμο δεν παραδινόταν, αφού ο εργολάβος δεν είχε πληρωθεί. Αντίθετα, στο 2ο δημοτικό Παλαιοκάστρου γονείς και μαθητές απείχαν από τον αγιασμό, αφού η μόνη λύση που βρέθηκε για να στεγαστούν οι μαθητές δύο τμημάτων είναι οι μισοί να μεταφερθούν στο 2ο δημοτικό Παλαιοκάστρου και οι υπόλοιποι να κάνουν μάθημα σε... kibo!
Στον αέρα 25 σχολεία!
Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του προέδρου της ΟΣΚ ΑΕ Ηρακλή Δρούλια με τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα της σχολικής στέγης αλλά και η πορεία του έργου του οργανισμού. Στη διάρκεια της σύσκεψης εκπρόσωποι των γονέων και κηδεμόνων των σχολείων Χορτιάτη απέσπασαν τη διαβεβαίωση ότι σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμες τέσσερις διδακτικές αίθουσες, μία αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων και ένα γυμναστήριο.
Την ίδια ώρα πάντως από την πλευρά της νομαρχίας Θεσσαλονίκης ο αντινομάρχης Παιδείας Δ. Φωτόπουλος εξηγεί ότι "στη νομαρχία δεν έχουν δοθεί χρήματα και κάτω από αυτές τις συνθήκες βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα είκοσι νέα σχολεία που έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης (Άγιο Αθανάσιο, Αρεθούσα, Κύμινα, Απολλωνία, Ν. Επιβάτες, Τριάδι, Νεάπολη, Πολίχνη, Ασβεστοχώρι, Ωραιόκαστρο, Δενδροπόταμο, Θεσσαλονίκη κτλ.) αλλά και άλλα, τα οποία ήδη έχουν μπει σε διαδικασία δημοπράτησης όπως το 2ο γυμνάσιο Ευκαρπίας, το εξαθέσιο δημοτικό στην Κερασιά, το 2ο γυμνάσιο Πεύκων, το 18ο δημοτικό σχολείο Δενδροποτάμου.
Διαμαρτυρίες από ΟΛΜΕ και Οικολόγους Πράσινους
Τα προβλήματα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη συζήτησαν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς τα μέλη της ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με το προεδρείο της ΟΛΜΕ, σε πόλεις της περιφέρειας, όπως Σέρρες, Δράμα και Αλεξανδρούπολη υπάρχουν τάξεις με 32, 35 ακόμη και 37 μαθητές, που ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό (25 μαθητές) που παρουσιάζει το υπουργείο Παιδείας. Ήδη η ΕΛΜΕ Πειραιά με απόφασή της κάλεσε χθες τους καθηγητές να μη δέχονται να κάνουν μάθημα σε τάξεις με περισσότερους από 25 μαθητές.
Σύμφωνα με τις ΕΛΜΕ, ζητήματα λειτουργικά και συντήρησης θα απασχολήσουν τα σχολεία, κυρίως τον χειμώνα, οπότε θα βρεθούν αντιμέτωπα με προβλήματα θέρμανσης, καθώς ήδη η πρώτη δόση του κονδυλίου πληρωμής για το πετρέλαιο ήταν μειωμένη φέτος κατά 50%, ενώ αναμένεται και αύξηση της τιμής του.
Από την πλευρά τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν ότι "στο βωμό της κάλυψης των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού θυσιάστηκαν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία έχουν κλείσει".
Τριανταπέντε εκατομμύρια στα σχολεία
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι δεν υπάρχουν, πλην ελαχίστων, τμήματα άνω των τριάντα παιδιών, ενώ αναφορικά με τη φροντιστηριακή υποστήριξη των μαθητών είπε ότι θα γίνει καταγραφή των παιδιών που θέλουν να κάνουν ενισχυτική διδασκαλία, ενώ θα γίνει και ένα συνολικό πρόγραμμα υποστήριξης των παιδιών της β’ και γ’ λυκείου, το οποίο θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.
Ερωτηθείσα για οικονομικά προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα σχολεία, η υπουργός τόνισε πως το υπουργείο Εσωτερικών με τη συνεργασία τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και του υπουργείου Παιδείας “έχουν υπογράψει να δοθούν 35 εκατομμύρια άμεσα εντός του Σεπτεμβρίου, όπου θα πάνε ονομαστικά για τις σχολικές επιτροπές στους δήμους, ώστε να υπάρξει ο σχεδιασμός για το πετρέλαιο και για τις άμεσες ανάγκες”.
Μέχρι και την Παρασκευή διορισμοί
Μέχρι και την Παρασκευή γίνονταν διορισμοί στα σχολεία, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι θέσεις. Δεν νομίζω να έχουμε κανένα πρόβλημα. Όπου υπάρξει, θα το αντιμετωπίσουμε , άλλωστε έχουμε πιστώσεις, εξήγησε ο προϊστάμενος Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας Θ. Καρτσιώτης. Όσο για τα βιβλία, έχουν ήδη διανεμηθεί, ενώ στα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης έχει φθάσει το 97% των σχολικών βιβλίων του ΟΕΔΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου